1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделците няма да монтират нивомери

Земеделците няма да монтират нивомери

Решението за отмяна на нивормерните устройства вече е официално

Земеделските производители са освободени от задължението да оборудват ведомствените си бензиностанции с нивомерни устройства и касови апарати за отчитане на горивата. Промяната в Наредбата влиза в сила днес, след обнародването й в Държавен вестник.

След 10 месеца на упорити преговори на Националната асоциация на зърнопроизводителите с Министерство на финансите решението за отмяна на нивормерните устройства вече е официално. В същия период държавната агенция по метрология и контрол не е установила нито едно нарушение с контрабандно гориво при земеделски производители. Според заместник-председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русалов въздействието върху сектор зърнопроизводство ще е благоприятно, тъй като няма да бъдат натоварени с допълнително финансово бреме.

Земеделският производител е длъжен в едномесечен срок от влизането в сила на Наредбата да подаде еднократно данни в Националната агенция по приходите за наличните си съдове за съхранение или зареждане с течни горива за собствени нужди. Това означава, че до 30 ноември т.г. всички земеделци трябва да декларират притежаваните от тях резервоари.

Условието е да бъдат регистрирани земеделски производители и техниката, която зареждат да е регистрирана в Контролно-техническата инспекция.
С един месец до 30 ноември се удължава срокът, в който всички останали ведомствени бензиностаниции трябва да монтират нивомерите и касовите апарати.

Автор: Мирела Спасова

Гледайте подробности в новините по телевизия Агро ТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.