1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Жалбите срещу Търговското споразумение между Канада и ЕС бяха отхвърлени от Конституционния съд на Федералната Република

Жалбите срещу Търговското споразумение между Канада и ЕС бяха отхвърлени от Конституционния съд на Федералната Република

Беше подаден колективен иск от над 200 хиляди души

Жалбите срещу Търговското споразумение между Канада и Европейския съюз, подадени от германски противници на договора, бяха отхвърлени от Конституционния съд на Федералната Република. Същевременно съдът формулира няколко допълнителни условия.

Жалбите бяха подадени с колективен иск на над 200 хиляди души от цяла Германия, които настояваха страната да не се съгласява с временното влизане в сила на Споразумението. Това е най-големият подобен иск пред Конституционния съд в историята на Федералната Република.

Магистратите обаче решиха, че правителството на Ангела Меркел може да подпише споразумението при условие, че страната ще може да се откаже от него, ако на по-късен етап Конституционният съд реши, че Германия търпи щети от прилагането на договора.

В сряда вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел призова Съда да отхвърли жалбите, предупреждавайки, че решение "против" ще изложи на риск цялата сделка. "Не искам да си представям какво би могло да означава това за Европа", каза Габриел. Той изтъкна аргумента, че никой по света няма да има доверие в способността на Германия и на Европейския съюз да сключват договори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.