1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Жълт код за гръмотевична дейност в 7 области, а в 14 за високи температури

Жълт код за гръмотевична дейност в 7 области, а в 14 за високи температури

Речните нива са без промяна или се понижават

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН(НИМХ-БАН) за днес  е  обявен  жълт код за гръмотевична  дейност в седем области : Видин, Враца, Монтана,  Област София, София, Перник и Кюстендил, където късно след обяд и вечерта на отделни места ще има гръмотевична дейност.

НИМХ обявява и жълт код за високи температури за Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Сливен ,Хасково, Стара Загора, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. В тези области - горещо време  с  максимални температури до 35-38 градуса.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес почти без валежи. След обяд и през нощта са възможни гръмотевици и краткотрайно да превали над Западна и Централна Стара планина, Рила, Пирин и в Западните Родопи.

В петък превалявания ще има на места в източната половина от страната и в Рило-Родопската област. Количествата ще са между 5 и 10 л/кв.м, в отделни райони са възможни по-интензивни валежи, до около 15-20 л/кв.м. В събота  ще е без валежи.

През изминалото денонощие от 8 ч. на 7 юли до 8 ч. на 8 юли речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна.

Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за средни води. Реките във водосборите на реките Огоста и Искър (Дунавския басейн), Южните Черноморски реки (Черноморския басейн), на Марица – горното течение, Арда – горното и средно течение (Източнобеломорски басейн), на Струма (Западнобеломорския басейн) са с водни количества около праговете за ниски води.

Водните количества във водосбора на реките Вит, Осъм, Русенски Лом (Дунавския басейн),  Провадийска,  Камчия и Ропотамо (Черноморския басейн),  Марица – в средното течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:

Дунавски басейн: с изключение на река Лом при с. Василковци и на река Вит при с. Крушовица, при чиито измервателни пунктове са регистрирани повишения, съответно с +48 см и с +17 см, измененията на водните нива в басейна са незначителни от -6 см до +4 см.

Черноморски басейн: водните нива са се понижавали с до -4 см.

Източнобеломорски басейн: незначителни промени на водните нива от -17 см до +9 см.

Западнобеломорски басейн: в поречията Места и Струма са регистрирани незначителни промени на водните нива -1 см – +6 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без промяна.

Дунавски басейн : водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.

Според моделираните водни количества за река Искър на 9, 10 и 11 юли ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за река Янтра: прогнозираните водни количества за 9, 10 и 11юли ще бъдат около средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за река Русенски Лом - водното количество в долното течение на реката на 9, 10 и 11 юли ще бъдe около средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага внимание.

Черноморски басейн : водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.

Източнобеломорски басейн : водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:  Водните нива в басейна на р. Марица и р. Тунджа ще са под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: водните количества в басейна на р. Арда ще са под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн :  водните нива ще се понижават.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

За повече информация: http://hydro.bg/ .

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.