1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Жълт код за поледици в шест области

Жълт код за поледици в шест области

Започва повишение на речните нива

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за сняг и поледица в областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Благоевград. В часовете преди обяд ще вали дъжд, а при отрицателните температури и снежната покривка ще се образуват поледици. Времето може да бъде потенциално опасно, макар прогнозираните явления да не са необичайни. Ако възнамерявате да работите на открито, следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

НИМХ прогнозира, че днес валежите от сняг ще спират, най-късно към обяд в Североизточна България. Вечерта от запад отново ще завали. През нощта срещу сряда и в сряда отново ще превалява, предимно дъжд. Количества в повечето места ще са 2-10 л/кв.м, в крайните северозападни райони до 15. С ниските температури там ще има условия за поледици и обледенявания. В четвъртък, с преминаването на нов Средиземноморски циклон, валежи от дъжд ще има на много места в страната. С понижението на температурите, в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще преминава в сняг. Количества на валежите ще са между 10 и 15 л/кв.м., а в отделни райони на Южна България и повече – над 20 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. На отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения, вследствие работа на хидротехнически съоражения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води. Водните количества в горното течение на р. Черни Вит (Дунавски басейн), в долното течение на Провадийска река (Черноморски басейн), в средното течение на р. Марица, притокът й р. Сазлийка и в горното течение на р. Арда (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води. Около праговете за екстремно ниски води са водните количества в средното течение на р. Искър (Дунавски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 12 см до + 10 см

Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са останали без изменение.

Източнобеломорски басейн: колебания от - 19 см до + 31 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 4 см до + 6 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес речните нива ще останат без съществена промяна. На 6 и 7.01 нивата на реките в басейна ще се повишат, в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене. Повишения се очакват в средните течения на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 5, 6 и 7.01. ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. По-значително ще бъде покачването на 7 януари на водните нива на реките Владайска, Банкенска,  Лесновска, Блато, Батулийска, Искрецка и Малък Искър. Покачването ще бъде в резултат на валежи и снеготопене. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 5, 6 и 7.01., че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката водните количества на 5, 6 и 7.01. ще бъдат около средно многогодишната стойност, а на 8 януари - над нея. На 6.01 в горните течения на Бели и Черни Лом са възможни незначителни повишения на нивата, вследствие на частично снеготопене и валежи от дъжд. На 7 и 8.01 са възможни значителни повишения в целия водосбор на реката. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: днес нивата на реките в басейна ще се повишават, като по-значителни повишения са възможни на нивата на южночерноморските реки Средецка, Факийска, Дяволска, Ропотамо, Велека, Силистар и Резовска. Повишенията ще бъдат в резултат на валежи и снеготопене.

Източнобеломорски басейн: днес и утре нивата на реките ще останат без съществена промяна. На 7.01 се очакват повишения на речните нива във водосборите на Арда, Марица и Тунджа, в резултат на прогнозирани валежи от дъжд и снеготопене. Системата за ранно предупреждение на НИМХ - БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейните на двете реки ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества на реките Черна при Смолян, Елховска при удозем, Върбица при Златоград и на Елбасан дере при Крумовград, се очаква да достигнат и преминат жълтия праг на предупреждение в сутрешните часове на 7.01.2016 г.

Западнобеломорски басейн: днес се очакват повишения на нивата в долните течения на наблюдаваните реки Места и Струма, вследствие на валежи и снеготопене.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.