Жълт код за силен вятър е обявен в цялата страна

Не се очакват съществени изменения на речните нива

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) днес ще духа умерен и силен западен вятър, с пориви до 25-27 м/с. За всички области в страната е обявено предупреждение от първа степен (жълт код) за опасни метеорологични явления.

За Черно море предупреждението е за усилване на вятъра от запад-югозапад до 15-20 м/сек и обръщане от запад-северозапад привечер.

Жълт код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание при работа на открито. Прогнозите за времето трябва да се следят и д не се поема излишен риск.

Днес ще бъде почти без валежи. В събота също не се очакват валежи. Привечер и през нощта срещу неделя на отделни места в страната ще превали слаб сняг, с незначителни количества.

През денонощието от 8.00 ч. на 30 ноември до 8.00 ч. на 1 декември водните нива на реките в страната са останали без съществени изменения. По-значителни повишения с до +28 см са регистрирани при отделни измервателни пунктове в Източнобеломорски басейни. Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ-БАН са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -19 см до +12 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са понижения с до -2;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -14 см до +28 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -5 см до +6 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес водните нива в целия басейн ще останат без съществени изменения. От днес, в следствие на снеготопене, са възможни незначителни повишения на речните нива в средните и долни течения на реките в басейна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че прогнозираните водни количества на 2, 3 и 4 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че прогнозираните водни количества за 2, 3 и 4 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес водните нива във водосбора ще се задържат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 2, 3, 4 и 5 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни речните нива в басейна ще се понижават или ще бъдат без съществени изменения.

Източнобеломорски басейн: От днес, в следствие на снеготопене, са възможни незначителни повишения на водните нива в планинските части от водосборите на реките Тунджа и Марица.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица, Тунджа и Арда на НИМХ-БАН прогнозира, че водните нива ще бъдат под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни водните нива на реките в басейна ще останат без съществени изменения.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.