1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Жълт код за силен вятър, сняг и поледици

Жълт код за силен вятър, сняг и поледици

Кодът е в сила за цяла България

Жълт код за силен вятър, сняг и поледици е обявен за всичките 28 области в страната.

Единствено в област Благоевград жълтият код е за силен вятър, като не включва предупреждение за сняг и поледици. Това сочи справка на сайта на НИМХ при БАН.

Кодът е в сила за цяла България. В областите Видин, Монтана, Враца, Монтана, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, Габрово, Ловеч, София – област, София-град, Перник, Кюстендил ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад, с пориви до 20-25 м/сек. Ще започне застудяване. Ща вали сняг и ще има виелици и навявания.

В областите Добрич, Варна и Бургас ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад, с пориви до 20-25 м/сек. Ще започне застудяване. Ще вали дъжд, а по-късно и сняг. Възможни са поледици.

В областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково ще духа силен вятър от запад-северозапад, с пориви до 20-25 м/сек. Ще започне застудяване. С понижението на температурите след обяд ще има заледявания.

В областите Кърджали и Смолян ще духа силен вятър от запад-северозапад, с пориви до 15-20 м/сек. Ще започне застудяване. Ще вали сняг и ще има виелици и навявания.

В област Благоевград ще духа силен вятър от запад-северозапад, с пориви до 15-20 м/сек. Ще започне застудяване.

Днес ще бъде доста ветровито. Ще продължи да духа умерен и силен вятър от запад-северозапад с пулсации до 20-25 м/с., такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН. До обяд в източните райони все още ще превалява дъжд, а в Дунавската равнина - сняг, но след обяд преваляванията ще спрат, а над Югозападна България ще има и разкъсвания на облачността. Температурите ще се понижават и привечер в Западна България ще са до минус 7° - минус 8°, а по Черноморието - малко под 0°.

След обяд атмосферното налягане вече ще е по-високо от средното. Още в сутрешните часове силният южен вятър по Черноморието ще стане от запад-северозапад, започвайки да нахлува студен въздух. Температурите през деня ще се понижават, към края на деня вече и малко под 0°. До обяд все още ще превалява дъжд, но по-късно валежите ще престанат. Вълнението ще е 3-4 бала, а температура на морската вода е около 8°.

В планините чувствително ще застудее. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Температурата ще се понижи с около 10° и на 1200 метра ще бъде около минус 9°, на 2000 метра - около минус 14°. До обяд все още ще превалява сняг, но по-късно ще спре, а в Рила и Пирин и облачността ще се разкъса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.