1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Жълт код за вятър е обявен за областите от Южна България и Черно море

Жълт код за вятър е обявен за областите от Южна България и Черно море

Ще преобладават повишенията на речните нива в Северна България

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за гръмотевична дейност и вятър в Северна България, Софийска област и София град. За източната половина от Северна България прогнозата е, че през деня ще има интензивни краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Количествата ще са 20-30 л/кв. м. Север-северозападният вятър ще е със средна скорост от 14-19 м/с. За останалите области се очакват интензивни краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури, в количества до 20-30 л/кв.м. Северозападният вятър ще е със средна скорост 14-19 м/с.

Жълт код за вятър е обявен и за областите от Южна България. Северозападният вятър за Бургас, Ямбол и Сливен ще е със средна скорост 14-19 м/с.

Жълт код за вятър е обявен и за Черно море. Очаква се усилване на вятъра от север-северозапад – 15-19 м/с (7-8 бала по Бофорт).

Времето може да бъде потенциално опасно, макар прогнозираните явления да не са необичайни, но изискващи внимание. Ако възнамерявате да вършите дейности на открито, следете прогнозата за времето и непоемайте излишен риск.

В Северна и Западна България ще има интензивни валежи и гръмотевици, на места ще има и градушки. Очакваните количества са 20 – 30 л/кв.м, локално до 35 л/кв.м. В Южна България валежите ще са на по-малко места в количества от 5 – 10 л/кв.м. В четвъртък и петък ще е без валеж.

През денонощието от 8 ч. на 18 до 8 ч. на 19 април водните нива на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижaвали. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи и средни води. Около и под прага за ниски води са водните количества на реките Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), Врана при с. Кочово, Айтоска при гр. Камено и Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), горното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 16 см до + 9 см

Черноморски басейн: понижения с до - 4 см

Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 14 см до + 16 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 8 см до + 8 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и утре, вследствие на прогнозирани валежи се очакват повишения във водосборите на всички наблюдавани реки в басейна. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 20, 21 и 22 април ще бъдат около средно многогодишните стойности, но под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 20, 21 и 22 април, че водните количества ще бъдат над средно многогодишната стойност. В периода 20-22 април се очакват повишения на водните нива в целия водосбор, во водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 20, 21, 22 и 23 април ще бъде над средно многогодишната стойност. В периода 20-23 април се очакват значителни повишения на нивата във водосбора, вследствие на прогнозирани валежи, но водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: днес и утре, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни повишения на нивата на наблюдаваните реки в басейна, като по-съществени се очаква да бъдат във водосборите на реките Провадийска и Камчия.

Източнобеломорски басейн: днес и през следващите 1-2 дни речните нива на наблюдаваните реки ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Незначителни, краткотрайни повишения са възможни утре и в четвъртък в горното течение на р. Марица, вследствие на прогнозирани валежи. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества във водосбора ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. Днес и утре в горните течения на наблюдаваните реки Места и Струма са възможни краткотрайни повишения, в резултат на прогнозирани валежи.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.