1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Жълт код за вятър и вълнение в Черно море

Жълт код за вятър и вълнение в Черно море

Речните нива – без изменения

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви жълт код за вятър и вълнение в Черно море в областите Добрич, Варна и Бургас. Преди обяд вятърът ще е от изток-североизток – 12-17 м/сек., с пориви до 20 м/сек. И вълнение до 4 бала. Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да работите на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес валежите от сняг временно ще спрат, но привечер от запад отново ще се активизират. Във вторник ще спрат, незначителни количества ще има в източните райони преди обяд. През нощта срещу сряда и в сряда отново ще превалява, предимно дъжд. Количества в повечето места 2-10 л/кв.м, в крайните северозападни райони до 15.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. На отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения, вследствие работа на хидротехнически съоръжения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води. Водните количества на в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн) и р. Сазлийка в поречието на р. Марица (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води. Около праговете за екстремно ниски води са водните количества на р. Искър (средно течение).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 28 см до + 61 см

Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са останали без изменение.

Източнобеломорски басейн: колебания от - 25 см до + 19 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 11 см до + 5 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и утре речните нива в по-голямата част от басейна ще останат без съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водни количества на 4, 5 и 6 януари ще бъдат около средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 4, 5 и 6 януари водните количества ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 4, 5 и 6 януари водните количества ще бъде около и под средно многогодишната стойност. На 6 януари в горните течения на Бели и Черни Лом са възможни незначителни повишения на нивата вследствие на частично снеготопене и валежи от дъжд. На 7 са възможни незначителни повишения и в долното течение на реката.

Черноморски басейн: днес и утре са възможни повишения на нивата на южночерноморските реки (Дяволска, Велека, Силистар и Резовска) в резултат на валежи от дъжд и частично снеготопене. На 5 и 6 януари са възможни краткотрайни повишения на нивата на черноморските реки вследствие на частично снеготопене.

Източнобеломорски басейн: днес и утре нивата на реките ще останат без съществена промяна. На 6 са възможни краткотрайни повишения на речните нива във водосборите на р. Арда, Марица и Тунджа, в резултат на частично снеготопене. Системата за ранно предупреждение на ИМХ – БаН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейните на реките Марица и Тунджа ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес са възможни незначителни повишения на нивата на р. Струма и притоците й в долното течение вследствие на валежи от дъжд. На 5 и 6 януари са възможни повишения на нивата на реките в Западнобеломорския басейн вследствие на частично снеготопене.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.