1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Жители на село Стражица алармират за източване на конезавод “Стефан Караджа”

Жители на село Стражица алармират за източване на конезавод “Стефан Караджа”

Стопанството е едно от малкото у нас, създадени специално, за поддръжка на националния генофонд при конете и овцете

 

Искане за сезиране на Окръжна прокуратура – Добрич относно ситуацията в конезавод "Стефан Караджа" край балчишкото село Стражица са внесли в Областна управа 72-ма жители на населеното място. Хората сигнализират за източване на конефермата. Тя обработва над 10 000 дка държавна земя, а не може да изхранва пълноценно 90 коня с малките им и 220 овце.

Стопанството е едно от малкото у нас, създадени специално, за поддръжка на националния генофонд при конете и овцете. "Работниците не са осигурявани от 2002 г., не получават пълния размер на заплатите си, се казва още в сигнала. "Не се поддържа сградният фонд, ликвидиран е тренингът за изпитание на чистокръвни коне" – пишат още жалбоподателите. Те настояват прокуратурата да разпореди пълна проверка.

Жители на селото припомнят, че през 2001 г., когато е назначен сегашният управител конезавода е разполагал с над 200 коня от националния генофонд. Във фермата тогава са работили 60 души. В момента конете се хранят основно със слама, персоналът не е повече от 10 души, а земята се преотдава за обработване на други фирми, твърдят жалбоподателите. До края на седмицата ще бъдат сезирани Комисията за борба с корупцията към Народното събрание и Главна прокуратура.

Сигналът е предоставен на юристите на Областна управа. Те ще преценят има ли достатъчно основания да бъде сезирана прокуратурата, заяви зам.-областния управител Сияна Фудулова. Обстоятелствата, описани в жалбата са тревожни. В стратегията ни за развитието на Добричка област конезаводът край Стражица заема важно място. Близостта му до Балчик и Албена е добра предпоставка за предлагане на туристически атракции. Естествено, ще настояваме стопанството да запази ролята си в съхранението на националния генофонд и развъждането на елитни коне. Конезаводът се нуждае от нов мениджмънт, оздравителна програма и бизнезстратегия, коментира Сияна Фудулова.

Тя добави, че не е чувала да има предложение за приватизация на конефермата, но припомни, че принципал е Министерство на земеделието. Според Сияна Фудулова най-добра за бъдещето на конезавода е формата на публично-частно партньорство, като държавата запази възможностите си за контрол над управлението./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.