1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Животновъди с отворено писмо до управляващите

Животновъди с отворено писмо до управляващите

Подателите на писмото апелират да се спрат опитите за унищожаване на животновъдството в България

Национален съюз на говедовъдите в България, Асоциация на свиневъдите в България, Съюз на птицевъдите в България и Асоциация на индустриалното свиневъдство в България излязоха с отворено писмо до управляващите.

Години наред животновъдите в България бяха лишени от подкрепа и притиснати от дънпингов внос на месни и млечни суровини с неизяснен произход. А сега секторът търпи ужасяващи загуби от ембаргото на Руската Федерация, както и губи конкурентноспособност на общия европейски пазар, заради два пъти по-малко получаваните евросубсидии в сравнение с нашите  европейски конкуренти. В допълнение към тази черна картина, сме поставени и пред непосилните изисквания на Нитратната директива на ЕС, се казва в писмото.

Според сдруженията, тъй като всички форми на дотиране и подпомагане на земеделието за справяне с изискванията на Нитратна Директива са преустановени през настоящия програмен период, то в момента единствената възможна форма за утилизиране на отпадъците от земеделието остават инсталациите на биомаса. Липсата на такава възможност ще доведе до непосилни санкции към фермерите и не на последно място високо замърсяване на околната среда и глоби към България, които по правилата на европейското законодателство ще трябва да плаща целия български народ. Според животновъдите поради замърсяване и неспазване на изискванията на директива 2008/50/ЕС, България е заплашена от глоби от Европейската комисия за над 120 млн. евро годишно.

В писмото се казва още: „Нние сме длъжни да пресечем спекулативните изказвания, че новите поправки на Закона за енергията от възобновяеми източници либерализират производството на електрическа енергия от оборска тор. Напротив! Новите текстове орязват и последните възможности за злоупотреба, тъй като предвиждат, че инсталации на оборска тор ще могат да правят само и единствено регистрирани животновъди и то съобразно отглежданите от тях животни! Нещо повече, законодателят поставя и краен срок за изграждането на тези инсталации, а именно 01.07.2016г., време изключително недостатъчно за проектирането и изграждането на една такава инсталация! Вместо да се следват полезните практики от ЕС, където енергетиката използваща биомаса, е на трето място по оборот, но първо по работни места с 773 000 заети, в България е поставена трайна бариера за развитието на този сектор“.

Подателите на писмото апелират да се спрат опитите за унищожаване на животновъдството в България и да се даде шанс за развитие на и без това обезлюдените селски райони!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.