1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Животновъдите ще получават целогодишна вместо няколкомесечна субсидия при предаване на качествено мляко

Животновъдите ще получават целогодишна вместо няколкомесечна субсидия при предаване на качествено мляко

За краве и козе мляко - 0,20 лв./литър, за овче и биволско мляко - 0,25 лв./литър е отпусканата субсидия

 

Животновъдите ще получават целогодишна вместо няколкомесечна субсидия при предаване на качествено мляко и тя ще бъде двойно по-голяма от сегашната. За това са се споразумели представителите на млечния борд и асоциацията на млекопроизводителите с министъра на земеделието Нихат Кабил в края на миналата седмица.

Двете страни са решени да развиват и подържат контакти за съвместни действия в областта на млекопроизводството. Сред основните договорености в споразумението са:

Отпускане на целогодишна държавна субсидия за произведено и продадено качественно мляко за периода от 1 януари до 31 декември, както следва: краве и козе мляко - 0,20 лв./литър, за овче и биволско мляко - 0,25 лв./литър. Подпомагане за изхранването на животните на глава: за крава – 300 лв., за биволица – 320 лв., за овца – 40 лв., за коза –20 лв.

Премахване на ограничението за горен праг в капиталовата субсидия до 150 000 лв. от ДФ "Земеделие" за един земеделски производител. Във връзка със субсидията за предадено качествено мляко страните се споразумяха информацията за броя на животните да се взема от анкетната карта за 2007 г., и/или за 2008г. Друго искане залегнало в подписаното споразумение е НВМС да промени изискването за минимална възраст на първо отелване за млечните крави. За предоставяне на субсидия за подпомагане изхранването на животни и птици от Националния генофонд и контролираната част на популацията да се признават разходи от фактури за закупен фураж след 01.01.2008 г., а за предоставяне на помощ de minimis за закупуване на фураж за изхранване на животни млечно направление по смисъла на Регламент (ЕО) № 1535/2007 г. на комисията от 20 декември 2007 г. да се признават фактури, издадени след 21.12.2007г. (без да се дублират за целите на двете субсидии). Предвиждат се и инициативи за законодателни промени в сектор животновъдство.

Двете страни декларираха намерението си да работят съвместно за създаване на условия за устойчиво и качествено производство на млечна суровина, отговаряща на изискванията за свободна търговия в съответствие с Европейското и Националното законодателства. МЗП отдава първостепенно значение на развитието на млечния сектор и спазва принципите на равнопоставеност при защитата на интересите на млекопроизводителите, пише още в споразумението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.