1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Златанова представи схемите за финансиране по новите оперативни програми за периода 2013-2020 г.

Златанова представи схемите за финансиране по новите оперативни програми за периода 2013-2020 г.

Снимка:

ЕС одобри окончателно Споразумението за партньорство

След като Европейският съюз (ЕС) одобри окончателно Споразумението за партньорство, вицепремиерът по еврофондовете Зинаида Златанова представи в Брюксел първите схеми за финансиране по новите оперативни програми (ОП) за периода 2013-2020 г. Те станаха ясни на заседанието на Съвета за координация по управление на средствата от ЕС под председателството на Златанова, информира 3e-news.

По ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат обявени процедури за насърчаване на активни работещи младежи, подкрепа за заетост и независим живот. По ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще стартират мярката „Инвестиции за технологично обновление в предприятията“. Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” ще започне с двете приоритетни направления - образование и учене през целия живот и образователна среда за активно социално приобщаване.

В ОП „Региони в растеж” ще бъдат обявени мерки за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие, за инвестиции в образованието, за опазване и развитие на природно културното наследство, за регионални пътища и техническа помощ.

В ОП „Околна среда“ ще стартират първо схеми и мерки от направления „Води“, „Натура 2000“, „Биоразнообразие“ и „Превенция на риска от наводнение“.

В Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат обявени мерките за млади фермери, за сектор „Овощарство и зеленчукопроизводство“ и „Основни услуги и обновяване на селата”.

По Програмата за морско дело и рибарство се предвижда да бъдат отворени мерките за насърчаване на устойчиво рибарство и аквакултури и преработване, мерките за стимулиране на прилагането на общата политика в областта на рибарството, а също и за повишаване на заетостта и териториалното сближаване.

Взето е и решение през 2014 г. да бъдат отворени нови процедури по ОП „Административен капацитет“ за стария програмен период 2007-2013 г. Това засяга сключването на нови договори в размер на 20 млн. евро на база реализирани икономии при изпълнение на договорите за безвъзмездна финансова помощ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.