1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Злоупотреби със средства от европейски програми

Злоупотреби със средства от европейски програми

Най-голям е броят на наказателните производства по САПАРД - 32

 

Повдигнати са обвинения на 12 души за злоупотреби със средства от европейски програми. Внесени са 5 обвинителни акта, а съдът е одобрил и едно споразумение, обобщи Маргарита Попова. Тя ръководи отдела във Върховната касационна прокуратура, който се занимава с "евроделата". Най-голям е броят на наказателните производства по САПАРД - 32, следват "Леонардо да Винчи" с 23 и ФАР - с 15 дела. По ИСПА има само 1 разследване.

За документна измама пред Софийския районен съд ще отговаря Йордан Христов Цонев. Като управляващ на "Пилком" ЕООД той е използвал фактура с невярно съдържание, за да може стара техника да бъде представена за нова. Така неправомерно била получена субсидия от 330 000 лв. по програма САПАРД, обясни шефът на Софийската районна прокуратура Александър Налбантов. Това е прословутата схема, по която прокуратурата твърди, че са източени 7.5 млн. евро от бизнесмена Марио Николов. Във връзка с това президентският спонсор Людмил Стойков има обвинение за пране на пари. Дела има внесени и в Пловдив, Перник и Чирпан.

Служители на ДАНС, МВР, прокуратурата и следствието са претърсили вчера над 30 адреса в София, Пловдив, Стара Загора, Нова Загора, Плевен, Велики Преслав и Шумен. Те иззеха документи, свързани с изготвянето на 13 фалшиви оферти за 10.8 млн. лв. от офисите на 17 фирми (консултанти и бенефициенти) - участници в проекти по програма САПАРД. Акцията е във връзка с 12 дела, образувани по сигнали от фонд "Земеделие" за източени над 6 млн. лв., отпуснати на 12 фирми, представили фалшиви оферти.

Попова обясни, че е направен регистър на всички дела и преписки, свързани с финансирането по европрограми. Така по всяко време е ясно кой, какво и колко време работи по съответното производство. В звеното освен петима върховни прокурори влизат и петима обвинители от Софийската градска прокуратура и петима разследващи полицаи.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.