1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зоните по "Натура 2000" ще бъдат обявени до две години след одобрението им от ЕК

Зоните по "Натура 2000" ще бъдат обявени до две години след одобрението им от ЕК

 

Обявяването на защитените зони за местообитанията, които ще бъдат включени в "Натура 2000", ще се извършва от министъра на околната среда и водите в срок до две години след като списъкът със зоните е одобрен от Европейската комисия, реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за биологичното разнообразие.

Срокът за обявяване на защитените зони за птиците е до една година след обнародване на решението и одобрения списък от Министерския съвет.

Министерството на околната среда и водите ще трябва да информира обществеността за изработения проект на заповед за обявяване на всяка защитена зона, като публикува пълния й текст най-малко в един местен всекидневник, както и на страницата си в интернет. Пълният текст на проектозаповедта  ще се поставя и на информационното табло на регионалните инспекции по околната среда.

Оценка за въздействието на  планове, програми, проекти и инвестиционни предложения ще се прави в защитени зони, които са разгледани и одобрени по принцип от Националния съвет по биологичното разнообразие, независимо дали са отложени за допълнително проучване и разглеждане или са включени в списъка, внесен за приемане в Министерския съвет.

Депутатите отхвърлиха след прегласуване с 48 гласа "за", 32 "против" и 62 "въздържал се" предложението на Яни Янев, Борислав Ралчев и Борислав Великов от НДСВ заповедите на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитени зони да могат да се обжалват по реда на Административно-процесуалния кодекс, само в частта относно ограниченията или забраните на дейности./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.