1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. 2 200 консултации е провела Службата за съвети в земеделието в Добрич

2 200 консултации е провела Службата за съвети в земеделието в Добрич

Нараснал е интересът към мерки 141 и 214 от ПРСР, отчитат експертите

2200 консултации са проведени в офиса на службата в Добрич за изминалата 2012 г. Към мярка 141 от Програмата за развитие на селските райони са проявили интерес 917 земеделски производители. През предходните години по мярката за подпомагане на полупазарни стопанства са одобрени общо 270 бизнес плана.

Интерес през изтеклата 2012 г. е заявен и към мярка 214 за агроекологични плащания, обобщи ръководителят на Службата за съвети в земеделието зооинж. Маринела Георгиева. Производителите се насочват основно към създаването на трайни насаждения и лавандулови стопанства. Биологичното растениевъдство е шанс за дребните и средните производители чрез мярка 214 да надградят и разширят фермите си и да станат конкурентоспособни.

Заявленията по мярка 214 за агроекологични плащания се подават паралелно със заявленията за директни плащания на площ и ангажимент на земеделската служба е да оказва помощ на производителите. Важно условие е фермерите, желаещи да се занимават с биологично производство, да имат предварително сключен договор с една от 10-те сертифициращи организации у нас, поясни още зооинж. Георгиева.

Обученията, семинарите и срещите със земеделските производители също са част от дейността на Службата за съвети в земеделието. През есента на 2012 г. е проведен курс по мярка 111 на тема „Агротехника на различни земеделски култури", а по-рано през годината са обучени и пчелари-проверители. Четири са съвместните обучителни семинари със Селскостопанска академия. Два от тях са проведени в Добрич и са на тема: „Биологично производство на земеделски продукти" и „Приложно пчеларство в промишлени пчелини", а други два - в Шумен на тема: „Етапи при отглеждане на лавандулата" и „Отглеждане на овце за мляко". Поканените лектори са учени от системата на Селскостопанска академия.

Всички семинари и изложения на Добрички панаир Ад преминават с участието на експерти от Службата за съвети в земеделието, които изнасят лекции по актуални и наболели теми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.