1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. 3 млрд. лв. ще бъдат изплатени по ОП

3 млрд. лв. ще бъдат изплатени по ОП

Снимка:

Към днешна дата по седемте оперативни програми са платени около 1,755 млрд. лв.

До края на годината ще бъдат изплатени 3 милиарда лева по оперативните програми, което е 20 процента от цялото еврофинансиране за България. Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев на конференция за конкурентоспособността на икономиката и усвояването на еврофондовете, съобщи БТА.

Дончев каза, че към днешна дата по седемте оперативни програми са платени около 1,755 млрд. лв. или около 11,3 на сто от планираната сума. Министърът посочи, че потенциалът за опростяване на процедурата по еврофондовете е изчерпан и страната се нуждае от принципно нов процес. По думите му, елемент от него е електронното кандидатстване и отчитане, което ще е факт в средата на годината.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че ОП "Конкурентоспособност" към 31 март са платени 462 млн. лв. или 20, 32 процента от средствата по програмата. Сключени са 959 договора за 940 млн. лв. До края на годината целият бюджет на програмата ще бъде "отворен" и 100 млн. евро от него ще се платят на бенефициентите, каза министърът.

Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер отбеляза постиженията на правителството в усвояването на еврофондовете. По думите му напредък има в инфраструктурата и особено в пътното строителство. Сред предизвикателствата дипломатът открои ускоряването на усвояването на еврофондовете, административната реформа, повече прозрачност в публичните търгове, сигурност на съдебната система.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.