1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. 45 фермери от три добрички общини се обучиха по мярка 111 в ПГАС

45 фермери от три добрички общини се обучиха по мярка 111 в ПГАС

Обученията се осъществиха в земеделската гимназия в Добрич

Приключиха дейностите по мярка 111 на Програмата за развитие на селските райони в Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич. Още преди началото на новата учебна година е подадено заявление за изплащане на 18 000 лв. и в момента се очаква сумата, съобщи директорът инж. Господин Господинов.

В рамките на проекта по мярка 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания“ са обучени 45 земеделски производители. Те са от общините Тервел, Ген. Тошево и Добричка. Участие в курсовете са взели по 15 фермера от всяка община, занимаващи се или имащи интерес към растениевъдство и животновъдство на възраст от 23 до 53 години. Курсовете са започнали още през март 2012 г. Най-голям интерес към възможностите за обучение и повишаване на знанията са проявили производителите от община Тервел, уточни още инж. Господинов.

Обучението в тези 30 учебни часа дават възможност за кандидатстване по други мерки от ПРСР – за създаване на стопанства на млади фермери, подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране и агроекологични плащания.

В момента Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич е кандидатствала по проект на МОН за осъществяване на практики в професионалните гимназии. По тази програма се очаква учениците да стажуват срещу заплащане в предварително одобрени фирми. Учебното заведение вече е подало списък с дружествата, в които може да се осъществи адекватно и качествено обучение на стажантите от земеделската гимназия. В края на проекта учениците, обучаващите и учителите ще получат съответното възнаграждение. По думите на инж. Господинов това е стъпка към едно по-съвременно и модерно обучение на учениците, което дава и по-големи шансове за реализация и развитие след завършване на образованието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.