1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Агрион ще отдава земя под наем с търгове

Агрион ще отдава земя под наем с търгове

Така ще се видят пазарните възможности и рентни нива, посочват експертите

Кампанията по договаряне на рентите за стопанската 2016-2017 г. започна. Kрупните собственици на земя вече търсят нови механизми за преговори с арендатори и фермери. Компанията Агрион например ще отдава парцелите си с организирани търгове с тайно наддаване, става ясно от сайта на дружеството. „Организирали сме така процедурата, че тя да е максимално улеснена и да гарантира равно начало, честни и прозрачни условия. Никой няма да се ползва с преимущество в рамките на търга, а ще зависи от условията, които предложи кандидатът. Всеки, който има интерес да се занимава със земеделие, ще може да се включи”, коментира търговският директор на компанията Ивайло Иванов. За парцелите ще се търсят поне по три оферти, за да се гарантира конкурентният принцип и реално да се види какво могат да си позволят да отделят като рентно плащане фермерите и арендаторите, допълват от компанията.  Документи за участие в търговете на Агрион се приемат до 28 април 2016 г. във всички офиси на дружеството в цялата страна – общо 25.

„С принципа на търговете при една прозрачна процедура, бихме искали да дадем шанс и на по-дребните арендатори, на младите фермери, на всички, които искат да разширят стопанствата си или да влязат в нови землища”, допълва още търговският директор на Агрион. Виждаме, че с новите възможности за финансиране по линия на европейските фондове - и през субсидиите на площ и през проектите в рамките на Програмата за развитие на селските райони - земеделието се очертава като един от секторите с потенциал за растеж и привлича все по-голям интерес, посочва още Ивайло Иванов.

Рентите се определят и от добивите и изкупните цени, както и от големината на парцела, качеството на земята и местоположението. Повечето от стопаните търсят уедрени парцели, каквито обаче се срещат рядко. Дори при обработваемите ниви никой не иска да взема разпокъсани парцели, попаднали в ръцете на много наследници. Млади фермери пък купуват ниви, за да ги превърнат в градини с овошки, орехи и бадеми или да развиват други проекти по Програмата за развитие на селските райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.