1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Аржентина изцяло отваря пазара за чужденци

Аржентина изцяло отваря пазара за чужденци

Със своите 2,8 милиона квадратни километра Аржентина е след Бразилия втората най-голяма държава в Южна Америка

Мащабна реформа на пазара за земеделска земя смята да започне новият аржентински президент Хавиер Милей, отваряйки го изцяло за чужденци. Мярката е една от общо 300, включени в декрет за преобразяване на икономиката, публикуван в държавния вестник в Буенос Айрес.
 
Със своите 2,8 милиона квадратни километра Аржентина е след Бразилия втората най-голяма държава в Южна Америка. Най-голямото разстояние от север на юг е почти 3700 километра, а от изток на запад – 1420 километра. Голяма част от тази площ се използва за селско стопанство, а новият декрет отменя досегашния закон, според който чужденците можеха да притежават най-много 15 процента от аграрните площи в страната. Имаше и ограничение, че физически или юридически лица от чужбина не могат да купуват повече от 1000 хектара.
 
С новата мярка Милей цели да привлече инвеститори от чужбина и да улесни международната търговия. Премахва се регистъра на вносителите и износителите, създаден от предишното правителство, което вписа в него всички износители на месо и въведе система за контрол на цените, за да предотвратят спекулативни и нелегални търговски практики при експорта на говеждо.
 
Новият държавен глава смята още да отмени всички забрани за внос и износ, да ограничи стачните права и да приватизира някои държавни компании, като водоснабдителните дружества например. Вече няма да има и износни мита за селскостопански продукти, с изключение на соевото масло, при което ставката се повишава с два пункта до 33%. Освен това за пръв път се въвежда износно мито за виното в размер на 8 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.