1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. България трябва да оформи окончателно исканията си по ОСП в периода 2014-2020 г.

България трябва да оформи окончателно исканията си по ОСП в периода 2014-2020 г.

В София се проведе дискусия на тема „Селското стопанство – проблеми и решения? Европейският бюджет 2014-2020 година”

България има около един месец, за да оформи окончателно исканията си по Общата селскостопанска политика (ОСП) в периода 2014-2020 година и да ги защитава пред Брюксел. Около това мнение се обединиха участиниците в дискусията „Селското стопанство – проблеми и решения? Европейският бюджет 2014-2020 година”.

Директни плащания

Според професор Светла Бъчварова, която е преподавател в Нов български университет, България трябва да иска изравняване на директните плащания до 2014 година. Според плановете на ЕС, ако изравняването стане през 2016 година и ако се приеме предложението 30% от средствата по Първи стълб (директни плащания) да отиват за екологични мерки, то българските земеделци ще взимат по 26 лева на декар директни плащания през 2014 година, което е толкова, колкото вземаха през 2012 година. С други думи – имаме връщане назад, казва Бъчварова.

По думите на евродепутата Ивайло Калфин България в момента промени позицията си и относно предложението да има таван на субсидиите по директните плащания. Все още няма решение как да се определя таванът, но се клони към предложението всяка страна членка сама да го определя. В момента България иска таванът за една година на директни плащания за един производител да е 500 хил. евро, което подпомага едрите производители.

В страната ни няма определение на „дребен земеделски производител”. А в новата ОСП се предвиждат допълнителни средства за този тип производители. У нас обаче ние не сме сложили стандарт как се определя кой е дребен земеделец – според обработваната площ, според произведената продукция или по друг начин.

Развитие на селските региони

България вече губи доста средства по този Втори стълб. Ако нещата не се променят, ще губим и в следващата бюджетна рамка, каза Калфин. Само за миналата година, по думите на директора на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов, сме загубили 51 млн. евро.

Участниците в дискусията предложиха и няколко начина за промяна на схемата за усвояване на средства по Втори стълб, която сега не е оптимална - насърчаване на хранителната верига за производство на краен продукт, а не износ на суровини, както и повече мерки за енергийната ефективност.

Нови възможности

В момента се обсъжда предложение в новата рамка на ОСП да може да се прехвърлят средства от Първи стълб (директни плащания) към Втори стълб (развитие на селските региони) и обратното. Засега предложенията варират за възможност да се прехвърлят до 10-15% от средствата по единия стълб към другия и е редно България също да има ясна позиция тук, считат експертите.

Възможност за страната ни е и да се възползваме от предложения за подпомагане на пчеларство, винопроизводство, производство на памук. Тук може да има допълнително субсидиране от ЕС – това е в процес на обсъждане, пише expert.bg.

До края на февруари или най-късно до месец март Европейският съвет ще вземе решение какъв да е бюджетът на ЕС за периода 2014-2020 година. Засега големите страни членки искат намаление в бюджета от грубо 100 млрд. евро за тези седем години, което означава, че през 2020 година ЕС ще харчи толкова, колкото през 2007 година, каза Калфин. И съответно за ОСП ще има по-малко пари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.