1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. ББР ще подкрепи кредитните кооперации във финансирането на селскостопански производители

ББР ще подкрепи кредитните кооперации във финансирането на селскостопански производители

Оперативната програма за развитие на селските райони 2014-2020 предоставя нови възможности за стартиращи предприятия

Възможностите за партньорство между Българската банка за развитие и кредитните кооперации в България бяха обсъдени на среща в Министерския съвет, инициирана от зам. министър-председателя по икономическото развитие г-жа Даниела Бобева. В нея участваха представители на Националния кооперативен съюз на взаимно-спомагателни кредитни кооперации на частни земеделски стопани „Евростарт“, Германския кооперативен райфайзен съюз, ББР, Националният гаранционен фонд, МЗХ, БНБ и земеделски производители.
Страните се споразумяха да реализират три основни варианта за сътрудничество: да се създаде специфичен продукт за съфинансиране между Националния кооперативен съюз и ББР; да се предостави ресурс за кредитни кооперации (он-лендинг), както и да се активизира експортното финансиране от страна на банката към членовете на кооперациите.
Изпълнителният директор на ББР Иван Христов предложи да се създаде продукт по програмата за финансиране на търговските банки, като се предостави ресурс за кредитните кооперации, който впоследствие те да предоставят на своите членове. „Това е отлична форма, тъй като парите ще отиват по предназначение до производителите, които имат нужда от тях. Кредитните кооперации познават отлично членовете си и ще могат да ги финансират според нуждите и финансовото им състояние“, коментира вицепремиерът.
Другата възможност, предложена от ББР, е да се сключи споразумение между банката и Съюза на кредитните кооператори кооперациите да служат като посредници на ББР за финансиране на по-големи проекти.
„Експортното финансиране също е изключително атрактивно за производителите на селскостопанска продукция“, обяви г-н Христов.
Светлана Александрова, директор на дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХ съобщи, че Оперативната програма за развитие на селските райони 2014-2020 предоставя нови възможности за стартиращи предприятия, за достъп на производителите до пазара и за сътрудничество между производителите. „За първи път има стартова безвъзмездна помощ от 2000 евро за малки производители“, подчерта г-жа Александрова. Тя информира участниците в срещата, че е предвидено изработването на наръчници, които да улесняват фермерите при кандидатстване за средства по оперативни програми на ЕС.
Зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева препоръча да се опрости и стандартизира документацията, с която се кандидатства, за да могат стопаните сами да я попълват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.