1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Близо 40% увеличение на цената на въглищата искат миньорите

Близо 40% увеличение на цената на въглищата искат миньорите

В момента цената е 71.50 лв. на тон условно гориво, а реалната цена според миньорите трябва да е между 104 и 108 лева

За увеличение с около 40% на цената на въглищата от "Мини Марица Изток" преговарят миньорите с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Как ще се отрази това на цената на тока предстои да се разбере, тъй като все още не е ясно с колко ще стартира поскъпването на суровината през септември. Според уговорките на миньорите със Стойнев цената на въглищата от държавната "Мини Марица Изток" ще расте поетапно, като най-вероятно тя ще се вдига на всяко тримесечие, докато не достигне в края на 2014 г. пазарната си стойност. За това съобщи Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, цитиран от в. Капитал.

В момента цената е 71.50 лв. на тон условно гориво (т.у.г.), а реалната цена според изчисленията на миньорите по формула, дадена от държавата, е между 104 и 108 лв. Стойнев вече обяви през миналата седмица, че от септември ще има увеличение. Така въпросът, на който министърът трябва да отговори, е не само дали ще има последващо увеличение и до какви стойности е планирано то да продължи, но и как това ще се отрази на цената на тока.

Обсъжданите сега варианти отново са три и в публичното пространство вече излезе информация за обсъждано увеличение от 3 до 18.50 лв. – което вероятно е за септемврийското увеличение, защото дори при цена от 90 лв. за т.у.г. миньорите твърдят, че ще продължат да работят на загуба. Според Валентин Вълчев увеличението на първия етап през септември няма да е толкова голямо и няма да се отрази на крайния клиент, тъй като централите ще поемат разликата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.