1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Директните субсидии за животновъдите за 2012 г. ще достигнат 140 млн. лв.

Директните субсидии за животновъдите за 2012 г. ще достигнат 140 млн. лв.

Снимка:

Всеки земеделски производител може да направи проверка за размера на финансовата помощ на сайта на ДФЗ

Днес започват директните плащания за животновъдите. До края на седмицата ще бъдат преведени първите суми по Схемата за национални доплащания за говеда и биволи, необвързана с производството (НДЖ 1), и за подпомагане на овце и кози майки (НДЖ 3). По тези схеми ще бъдат платени общо 96 млн. лв. на два транша. През октомври животновъдите ще получат по 140 лв. за говедо и по 210 лв. на бивол. Ставката за  овце и кози майки е по 30 лв. на животно. Общият размер на субсидиите в рамките на първия транш е близо 68 млн. лв.

В началото на 2013 г. ще започне второто плащане по схемите. На животновъдите ще бъдат платени допълнително по 60 лв. за говедо и 140 лв. за бивол. За овцете и козите майки са предвидени по 11 лв. на животно. Финансовата помощ в рамките на втория транш възлиза на 28 млн. лв.

През декември 2012 г. предстои и изплащането на субсидиите за млечно говедовъдство и овцевъдство, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ), в размер на 40 млн. лева. Животновъдите ще получат и още 4 млн. лева като национални доплащания за месодайни породи говеда.

Така директните субсидии за животновъдите за 2012 г. ще достигнат 140 млн. лв. Всеки земеделски производител може да направи бърза и лесна проверка за размера на финансовата помощ на сайта на Държавен фонд „Земеделие” www.dfz.bg/ Система за индивидуална справка по Директни плащания”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.