1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Експерти от Франция ще обменят опит с българския зърнен сектор

Експерти от Франция ще обменят опит с българския зърнен сектор

Снимка:

Стартира съвместен проект за сътрудничество

Специалисти от френската служба по зърното ФрансАгриМер ще консултират и споделят добри практики със свои колеги от Главна дирекция „Зърно и зърнени продукти” към Националната служба по зърното и фуражите (НСЗФ). Дейността е предвидена в рамките на съвместен проект „Укрепване на административния капацитет на НСЗФ относно проследяемостта, контрола и надзора на произведеното и складирано зърно с цел превенция и управление на кризи”, съобщи заместник-министър Преслав Борисов.

Проектът стартира в началото на ноември 2009 г. с преглед на сега действащото българско законодателство в зърнения сектор. В рамките на проекта предстои да бъдат дискутирани и направени препоръки за подобряване ефективността на зърнения контрол и управлението и предотвратяването на кризи в сектора. В него се предвижда на базата на обстоен анализ на законодателството да бъдат направени и препоръки за още по-пълно внедряване на европейските регламенти и хармонизиране на националното ни законодателство. Френските експерти ще подпомогнат НСЗФ и в оптимизиране  структурата, дейностите и функциите на службата като официален компетентен орган за контрол в сектора.

Друга основна цел по проекта е изграждането на по-ефективни контакти между Националната ни служба по зърното и фуражите и съответните органи в Европейската Комисия относно изготвянето и обновяването на информацията за зърнения баланс в Европа. В него се предвижда поетапно провеждане и на други обучения, като той ще приключи през април 2010 г. В обученията ще вземат участие експерти от НСЗФ и представители на браншовите организации на зърнопроизводителите, търговците на зърно, мелничарите и публичните складове от зърнопроизводителни райони в цялата страна.

На 5-дневен семинар, който ще се проведе в Разград през следващата седмица са поканени да участват и представители на лицензирани публични складове, регистрирани зърнохранилища, търговци на зърно и зърнопроизводители, преработватели и браншови организации от регионите на Добрич, Варна, Русе и Велико Търново. Срещата в Разград е в хотел „Лес” и ще се открие официално в 14 часа на 7 декември т.г. Семинарът продължава до 11 декември и е открит за граждани и журналисти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.