1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. ЕП защити малките земеделски производители при прилагане на механизма за финансова дисциплина

ЕП защити малките земеделски производители при прилагане на механизма за финансова дисциплина

Евродепутатът Мария Габриел гласува в подкрепа на доклада

Доклад относно определяне на ставка за корекция на директните плащания, предвидена в Регламент (ЕО) №73/2009 за календарната 2013 г., гласуваха днес евродепутатите на пленарно заседание в Страсбург. Така беше потвърдено предложението на Комисията по земеделие и развитие на селските райони намалението на директните плащания да се отнася само до производители, които получават над 5000 евро директни плащания. В същото време директните плащания за 2013 г. ще бъдат намалени не с 4,981759%, каквото беше първоначалното предложение на ЕК, а само с 0,748005%.

Евродепутатът Мария Габриел от Групата на ЕНП/ГЕРБ, член на парламентарната комисия по земеделие, гласува в подкрепа на доклада. В обяснение на вота тя подчерта, че докладът е реално въплъщение на една от основните цели - по-справедлива и защитаваща малките производители Обща селскостопанска политика.

„В момент, когато се предвиждат съкращения в бюджета на ЕС, докладът е стъпка напред към намиране на приемливи условия за всички производители, които да поддържат доходите и производителността им на едно стабилно равнище. От една страна той е доказателство за ангажимента на ЕП към намиране на механизъм, който да осигури подпомагане за земеделските производители, имащи нужда от стимул в трудни времена. От друга страна отчита реалността и нуждата от икономии, за да може ЕС да се справи успешно с предизвикателствата, пред които е изправен.  Взимайки предвид големия брой малки ферми в България и тяхното значение от икономическа, социална и екологична перспектива, въвеждането на праг, под който да не се прилага финансовата дисциплина, е едно разумно решение. Това решение показва ангажимента на ЕП към малките производители, които са най-уязвими и имат най-голяма нужда от подкрепа», подчерта Мария Габриел.

За календарната 2013 г. за първи път се предвижда прилагане на механизма на финансова дисциплина или намаление на директните плащания, които се отпускат на един земеделски производител, с цел годишният бюджет да е в съответствие с многогодишната финансова рамка (МФР). Намалението на директните плащания за 2013 г. няма да се прилага за България, Румъния и Хърватия, които са в процес на постепенно нарастване на директните плащания, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.