1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. ЕС очаква засилен внос на биодизел от трети страни

ЕС очаква засилен внос на биодизел от трети страни

Експерти прогнозират разместване на пазара с биогорива

След решението на Европейската комисия да свали вносните мита за аржентински биодизел, Европа най-вероятно ще бъде залята с евтина стока от южноамериканската страна. Това ще доведе до значителни размествания на пазара, прогнозират експерти от сектора на биогоривата.

След 2013 година вносът на биодизел от трите най-големи страни-износителки – Аржентина, Индонезия и Малайзия – непрекъснато намалява. Докато през 2012-та Аржентина е доставила близо милион и половина тона гориво, произведено от соя, а Индонезия - малко над един милион тона от палмово масло, през следващата година вносът от тези две държави е паднал с по 70 процента. Точно тогава Брюксел наложи вносни мита, тъй като и двете страни предлагаха горивото на изкуствено занижени цени, много по-ниски от европейските. Затова аржентинския биодизел беше обложен с над 24 процента мито, а индонезийския – с 19 на сто. Вследствие на тази мярка импортът от там почти замря.

Сега обаче пазарът в Европа е изправен пред ново предизвикателство. Очаква се, че след намаляването на митото за Аржентина до 8 процента, доставките от там драстично ще се увеличат. Подобно развитие ще има и при вноса от Индонезия, ако Европейската комисия намали съответните налози, както се предполага. Като резултат цените в Съюза ще се окажат под силен натиск, което може да принуди много фермери да се откажат от отглеждането на рапица, основната суровина за производство на биогорива на Стария континент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.