1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Испански фермери настояват субсидиите за сектора да продължат

Испански фермери настояват субсидиите за сектора да продължат

В момента ОСП има годишен бюджет от 50 млрд. евро и предстои да бъде реформирана през 2013 година

Хиляди фермери протестираха вчера (01.06.2010 година) в Мерида, Испания, където европейските министри на земеделието проведоха среща, предаде Ройтерс. Фермерите настояват субсидиите за сектора да продължат и да има регулирана подкрепа за селското стопанство, за да може секторът да оцелее в кризата, предаде електронното издание dnevnik.bg.

Членове на четирите водещи синдиката в Испания носеха сламени шапки при температури от 37 градуса и викаха зад полицейски барикади, докато министрите от страните-членки провеждаха среща, на която обсъждаха бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС. В момента ОСП има годишен бюджет от 50 млрд. евро и предстои да бъде реформирана през 2013 г.

В преговорите за ОСП става дума за стратегически сектор, посочват фермерите. Този вид индустрия гарантира хранителни продукти за 500 млн. души, дава работа на 12 милиона фермери и 30 милиона души в хранителната индустрия и струва на средния европеец 2 евро на седмица, отбелязват синдикатите.

Франция подкрепя строга регулация на земеделските пазари, докато Великобритания настоява за промяна в сумата, която се отделя за ОСП, като се позовава на намаление в публичните финанси и други приоритети, които заслужават финансиране, като например климатичните промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.