1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Какво застраховане предлага I&G Brokers за селското стопанство

Какво застраховане предлага I&G Brokers за селското стопанство

Едва ли има друг отрасъл, който да е толкова зависим от метеорологичните и природни промени, колкото селското стопанство. Земеделските производители трябва да бъдат особено внимателни, съветват от I&G Brokers и допълват, че подходящата застраховка може да спаси бизнеса им от загуби и фалит.

Какво покрива застраховката в агросектора

Застраховането на селскостопански култури е приоритет за всеки земеделски производител, тъй като непредвидени климатични промени могат да доведат до необратими последствия за бизнеса. Застраховките в агросектора пазят направените инвестиции и често в критичен момент са единственият източник на средства за бизнеса под формата на обезщетение. Застраховките в земеделието покриват различни застрахователни събития, като сред най-популярните са:

  • наводнение – продължително престояване на водата върху почвата, изравяне и заливане на растения, зеленчуци и плодни дръвчета;

  • пожар – изгаряне и замърсяване на насажденията, както и увреждането им по време на гасене на пожара;

  • градушка – нараняване, чупене и ронене на продукцията, в следствие на ударите от ледените късове;

  • дъжд – затлачване, изравяне и свличащи се земни маси, заради проливни дъждове;

  • буря – придружена със силен вятър, която води до унищожаване и измръзване на реколтата, включително от повредени парници и оранжерии;

  • слана – количествени щети от измръзване през късна пролет и ранна есен;

  • киша – недостиг на кислород, при което растенията загиват от продължително застояване на водата.

Застраховките в помощ на бизнеса са предназначени за различна продукция –  полски и зеленчукови насаждения, овощни, розови и черничеви градини, лозя, ягоди, малини, културна шипка, културна къпина, овощни разсадници, маточници, вкоренилища, медицински растения, касис, хмел, разсади, семенилища, цветя за семе и продажба, култури, отглеждани в парници и оранжерии.

Какви са особеностите на застраховането в животновъдството

Застраховането в животновъдството е важно за устойчивото развитие и управлението на риска в този вид бизнес дейност. Колкото и добър и грижовен да е един стопанин, не може да се справи с така наречените форсмажорни обстоятелства, които не подлежат на човешки контрол. 

Застраховките в животновъдния бизнес са предназначени за всички селскостопански животни – говеда, биволи, овце, кози и свине за разплод, еднокопитни (коне, магарета), птици, отглеждани при интензивни условия и кошери с пчели. Специални условия при сключване на застраховка има за някои елитни породи; кучета, използвани за лов, охрана и като водачи; екзотични животни; спортни и състезателни животни и др.

Застраховката покрива щети при смърт или клане (убиване) по необходимост. Сред обичайните рискове в този бизнес са пожар и природни бедствия, включително удар от мълния. За бизнеса с животновъдство са характерни и специфични рискове като злополуки и болести. Сред злополуките най-разпространени са транспортни произшествия, падане в пропаст при планински пасища, нападение от диви животни, изгаряния от взрив или електрически ток. Болестите се разделят на заразни, незаразни, паразитни и др. и са различни за всеки вид животно.

Застраховката на домашни животни се сключва за период от една година или за по-кратък срок, уточняват от I&G Brokers. Важно е всеки застрахован да познава клаузите в сключения договор, при възникнало събитие да се свърже своевременно със своя брокер и/или застраховател, за да получи съдействие как да действа в конкретната ситуация.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.