1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Мария Габриел: Извоювахме 2 млрд. евро повече за българските земеделци

Мария Габриел: Извоювахме 2 млрд. евро повече за българските земеделци

Евродепутатът проведе среща с фермери от Кърджалийско

Правителството на ГЕРБ извоюва 30 процента увеличение на директните плащания за българските земеделци през новия програмен период 2014-2020 г., което означава, че в сектора ще влязат 2 млрд. евро повече. Това каза пред фермери от Кърджалийско евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел, която през последните 4 години участва активно в дебата за новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ на ЕС и защитава  интересите на родните производители.

Нейна е заслугата тютюнът да бъде изваден от списъка на забранените за подпомагане култури и да бъде приета ключовата поправка, която позволява 15 на сто от националния пакет на всяка страна-членка да е за субсидиране, обвързано с производство. Мария Габриел бе на обиколка в три от източно-родопските общини – Кирково, Крумовград и Кърджали, за да се срещне с фермерите и да подкрепи водача на листата на ПП ГЕРБ в региона Цвета Караянчева, която е един от основните двигатели за  реформиране на тютюневия бранш и повишаване на доходите на заетите в него.

„България води тежки преговори в европарламента по новата ОСП и среща сериозен отпор от страна на старите страни членки, но няма да се откажем да се борим за по-справедливо разпределение на средствата, финансова подкрепа за стимулиране на малките и средните производители и насърчаване на зелената политика. Това са акцентите в програмата на ГЕРБ”, изтъкна евродепутатът Мария Габриел.

При директните плащания ще има по-добър баланс не само между старите и новите страни-членки в ЕС, но и между различните земеделски сектори в рамките на една държава, което значи повече пари за зеленчукопроизводители, овощари и животновъди. През новия програмен период ще има еднократна помощ за малките земеделски производители в размер на 1 500 евро, диверсификация на културите 2 култури до 300 дка и 3 над 300 дка/, таван на субсидиите – до 300 000 евро и обвързване на 30 на сто от директните плащания с опазване на околната среда. Прието е и 2 процента от целия национален пакет да са за млади фермери.

„За разлика от нашите предшественици, които допуснаха българските производители да останат без субсидии след 2009 г., ние обиколихме страната и се допитахме до тях, за да чуем какво искат те и да знаем как да ги защитаваме в Брюксел.

С подкрепата на Националната асоциация на тютюнопроизводителите извадихме тютюна от забранителния списък, договорихме тютюнът да бъде субсидиран на 100 процента след 2014 г. и защитихме поминъка на 42 000 стопани и техните семейства”, припомни Мария Габриел. Нейното настояване е европарите за тютюн да се дават на килограм, а не на площ. България предлага три референтни години за тютюна – 2009-та, 2010-та и 2011-та. И още: по-голяма гъвкавост, премахване на осите на Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ и възможност за прехвърляне на средства между двата стълба на Общата селскостопанска политика – преките плащания и ПРСР.

Благодарение усилията на Мария Габриел през месец март бе гласувана схема за директно субсидиране на пчеларите на база пчелно семейство, а вчера бе одобрено още едно нейно предложение – от 1 декември 2013 г. да бъдат забранени вредните за пчелите неоникотиноидни пестициди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.