1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Мирослав Найденов: Нараства експортният потенциал на българските земеделски продукти

Мирослав Найденов: Нараства експортният потенциал на българските земеделски продукти

Снимка:

4,595 млрд. лева е усвоило земеделието ни от 2009 г. досега

4,595 млрд. лева е усвоило българското земеделие от 2009 г. досега и няма как тези средства да не се отразят положително на сектора, заяви днес при откриването на Първия земеделски бизнес форум „Предизвикателства, възможности и перспективи пред сектора” министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Няма друг такъв сектор в българската икономика, заяви министър Найденов и посочи, че ресурсите, които са се влели от европейски фондове в земеделието са повече от общия усвоен ресурс по всички оперативни програми, което прави още по-значим ръстът в земеделието спрямо останалите сектори в икономиката на страната.

Министър Найденов уточни, че средствата, дадени за подпомагане инвестициите в българското земеделие и селските райони на страната в този период включват 1,978 млрд. от Европейския земеделски фонд за гарантиране на земеделието, 1,340 млрд. лева от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и 1,276 млрд. лева, постъпили от националния бюджет. Той посочи още, че във времена на криза това е един голям шанс за българското земеделие, и има много факти и постижения, с които то може да се гордее, благодарение на тази помощ.

В този контекст министърът посочи, че разходите за инвестиции в земеделието са нараснали двукратно спрямо годините преди присъединяването към ЕС - от 463 млн. лева през 2006 г., през 2011 г. те са достигнали вече 966 млн. лева, насочени във важните за сектора нови технологии и модернизация на стопанствата, постигане на стандартите за безопасност на храни и фуражи, опазване на околната среда и хуманно отношение към животните.

Друг важен белег на промененото българско земеделие в последните няколко години, който министърът подчерта, е проактивната външнотърговска политика, довела до нарастване на експортния потенциал на българските земеделски продукти и успешното прилагане на пазарните механизми в млечния сектор, пчеларството, лозарството, както и промотирането на българските продукти и развитието на политиката за качество.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.