1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Модерното земеделие е инвестиция в устойчиво развитие на регионите

Модерното земеделие е инвестиция в устойчиво развитие на регионите

Агроконференция, Пазарджик, 09.09.2023 г.

„Земеделието е стратегически отрасъл за България. Затова трябва да създадем необходимите условия за развитие на модерно земеделие и жизнени селски райони. Иновациите и модернизацията в земеделието трябва да станат достъпни до всички, ангажирани в производството и преработката на земеделската продукция. Защото модерно земеделие е инвестиция в устойчиво развитие на регионите.” Това заяви председателят на Обединени  земеделци Петя Ставрева при откриването на конференцията „Устойчиво земеделие в ЕС и Украйна: Стратегии, иновации и успешни практики“.                В контекста на войната, Ставрева изтъкна, че проява на солидарност с Украйна е подкрепата за реализацията на земеделската продукция на страната, която е един от големите производители на земеделски стоки и храни. 

 

Форумът се проведе в Пазарджик на 9 септември 2023 г. Той беше организиран от ПП Обединени земеделци и фондация „Конрад Аденауер”. Гост на събитието беше заместник-министърът на земеделието и храните  Александър Йоцев. В него участваха експерти, кметове и общински съветници, земеделски производители и представители на бизнеса от региона.

В периода до 2027 г. българското земеделие и селските райони ще бъдат подпомогнати  с близо 8 млрд. евро от фондовете на ЕС. Това е огромен ресурс, който трябва да стигне до всички, ангажирани със земеделско производство. Време е да спре порочната практика 90% от субсидиите да отиват в около 10% от фермерите, каза пред форума Петя Ставрева.

Сред приоритети на Обединени земеделци тя акцентира на развитие на България на регионите, възраждане на българските села и  подкрепата на родното производство. 

Има възможност българското земеделие да заработи на европейски обороти и да осигури добри доходи за производители и достъпни храни за потребителите, отбеляза тя.

За да стане това, към малките и средните  производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци, трябва да бъдат насочени повече субсидии, смятат от партията.

Следваща стъпка е повишен контрол за целесъобразното използване на субсидиите и срещу злоупотреби, както и реално прилагане на тавана на плащанията от 100 000 евро.

Също и подобряване на контрола по границите и спиране на вноса на плодове и зеленчуци, които не отговарят на изискванията за безопасност на храните.

Не може да има модерно земеделие без напояване и затова е необходимо възстановяването на хидромелиоративната система у нас, подчерта Петя Ставрева. Тя апелира също за опазване на почвеното плодородие на селскостопанските земи чрез прилагане на съвременните постижения на селскостопанската  наука и дигиталните технологии и на технологиите за прецизно земеделие.

„Екипът на Министерството на земеделието и храните си е поставил за цел да се възстанови напояването и да се използва в максимална степен потенциалът на плодородната българска земя. Работим и за повишаване на степента на продоволствена сигурност и подреден пазар”, каза от своя страна заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев. Пазарът ще възвърне интереса към производството и ще гарантира реализацията. Много са важни разпределението на продукцията, почвеното плодородие, всички елементи на модерното земеделие, заяви заместник-министърът. 

В дискусията след това присъстващите земеделски производители споделиха проблемите, с които се сблъскват в отделните браншове – на плодове и зеленчуци, на етерично-маслени култури, пчелари и други.

Проф. Люзмила Лозанова изтъкна, че „80 на сто от българската земя е в ръцете на една шепа хора, които не я стопанисват, а я експлоатират” и призова за мерки от държавата в тази посока като въвеждането на поземлен данък.

Пчелари алармираха за системния проблем с пестицидите, които са причина за измирането на цели пчелни семейства и поискаха възможност за разполагане на кошерите на безопасно разстояние от обработваеми площи.

Председателят на общинския съвет в община „Родопи” Георги Цанков подчерта необходимостта от решаване на проблема с недостига на работна ръка в земеделието. Той даде за пример трудностите при наемането на бежанци от Украйна, заради пропуски в законодателството и призова за решаването на този проблем. 

Бяха дискутирани също продажбата на земеделската продукция, ролята на тържищата, както и достъпа до големите търговски вериги.

В отговор на въпросите заместник-министър Йоцев акцентира върху възможностите и мерките, които насърчават малките земеделски производители. 
Той подчерта, че технологиите, производителността и кооперирането се решаващи за пазарния успех на стопаните. Той отбеляза значението на териториалното разпределение на отделните производства, като подчерта, че не може да се подпомага всичко навсякъде, тъй като така не се оползотворява потенциалът на земеделската земя. 

Александър Йоцев информира участниците в конференцията, че в момента се подготвя концепция за тържищата на земеделска продукция и разясни значението на правилното райониране, съобразено с пазарната ситуация. 
„В работата с браншовите организации се опитваме да вкараме в порядък цялата агрохранителна верига и да работим не отделно за растенивъдство, животновъдство или рибарство, а в комплекс от фермата до трапезата“, каза още заместник-министърът.

От Обединени земеделци отново призоваха за приемане на закон за браншовите организации на земеделските производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.