1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. МЗХ върви към нотифициране на държавната помощ за свинепроизводството и птицевъдството

МЗХ върви към нотифициране на държавната помощ за свинепроизводството и птицевъдството

Снимка:

Това каза министър Найденов в отговор на въпрос от народните представители Добрин Данев и Пенко Атанасов

Министерство на земеделието и храните върви към нотифициране на държавната помощ за свинепроизводството и птицевъдството. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на въпрос от народните представители Добрин Данев и Пенко Атанасов относно нотифицирана държавна помощ, предаде Агенция „Фокус”.

„Имах специален разговор с комисаря по земеделие Дачиан Чиолош с молба да бъде ускорена нотификацията. Европейската комисия е много чувствителна по отношение на даване на пари към тези сектори, а ние искаме те да бъдат отпуснати като средства за компенсиране на инвестициите, които са вложени за покриване на нормите за хуманно отношение към птиците и свинете. За да можем да убедим комисията, че това е точно така - в помощ за компенсиране на тези инвестиции, а не директна помощ, която не биха разрешили, бяхме подложени на дълга и сложна процедура на нотификация. Очаквах до края на октомври тя да се получи. Финансовият ресурс в размер на около 60 милиона лева е наличен, максималният допустим размер е 500 евро на животинска единица на година, имаме ресурса, имаме разработените схеми буквално до дни”, добави министър Найденов.

По думите му птицевъдство и свиневъдство са поставени в неравностойно положение. „В предложенията, които отправяме като държава към Европейския съюз за повишаване на процента, свързан с обвързаните с производство сектори, България и Румъния поискаха 10% от общия бюджет. Други страни членки искат 15%. Това ще бъдат средства, които директно могат да отидат в сектор животновъдство и сектор зеленчукопроизводство”, добави Мирослав Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.