1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Над 25 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на свинекомплекс и фуражен цех в добруджанското село Дъбовик

Над 25 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на свинекомплекс и фуражен цех в добруджанското село Дъбовик

Снимка:

Мащабната инвестиция е една от най-големите в община Генерал Тошево

Над 25 млн. лева ще бъдат инвестирани в изграждането на свинекомплекс и фуражен цех в село Дъбовик, съобщават от община Генерал Тошево.

На площ от около 55 дка в южния край на добруджанското село българска компания ще изгради ферма за свине с капацитет за отглеждане на 35 хил. прасета, месодайна порода. В момента се довършва строителството на административната сграда към бъдещия комплекс и фуражния цех, който ще има потенциал да обслужва както свинефермата, така и всички, които се занимават с животновъдство в тази част на България, предаде Дарик радио.

След завършване на този етап от строителството ще започне изграждане на 6 силоза с обща вместимост на зърното в размер на 18 000 тона. Последната фаза от крупния проект предвижда изграждане на 6 халета, където ще се отглеждат месодайните животни. 3 от халета ще се изградят в комплекса в село Дъбовик, а останалите 3 ще бъдат построени на площ от 30 дка в село Къпиново, отново в община Генерал Тошево.

В Къпиново ще бъде позиционирано основно отглеждането на свине – майки, докато в село Дъбовик ще се отглеждат прасетата за месодобив и месопреработка. Структуриран по този начин, процесът на свиневъдство ще дава  оптимални резултати и същевременно с това ще отговаря на всички европейските норми и директиви, което ще гарантира пазари на качествената продукция.

Мащабната инвестиция е една от най-големите в община Генерал Тошево. След пускане на свинекомплекса и фуражния цех в експлоатация ще бъдат открити над 40 нови работни места в селата и района, а община Генерал Тошево, освен на картата на яйцепроизводството в България, ще присъства и в тази на големите месопроизводители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.