1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Насърчават биволовъдството в Сливенско

Насърчават биволовъдството в Сливенско

Сливенският селекционен център вече получи поръчка за износ на биволско семе за Австралия

Областният управител на Сливен Марин Кавръков е издал заповед, с която се забранява клането на женски биволи. Заповедта е част от мерките за насърчаване развитието на биволовъдството в Сливенско. За целта Кавръков ще събере всички животновъди, които отглеждат биволи и ще ги запознае със своите намерения.

Биволите са уникални животни. Те са устойчиви на различни болести. При синтеза на млякото радиоактивните елементи се задържат във вимето на животното. За биволското мляко няма квоти, както е за кравето мляко. На практика биволи се отглеждат само в Южна Европа, основно в Италия.

"Продуктите на биволите са много търсени и тази ниша трябва да се използва", счита областният управител на Сливен. Идеята му е подкрепена и от Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството. От там могат да предоставят качествен осеменителен материал. Освен това от Агенцията могат да подпомагат фермерите с мероприятия по селекция -контрол на тези ферми, обучение на фермерите и съвети. Целта на областният управител е до края на 2010 година броят на животните да нарасне до 200. Сливенският селекционен център вече получи поръчка за износ на биволско семе за Австралия. Искането идва от правителството на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.