1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Одобрени проекти по мярка 121 от ПРСР ще получат над 26 млн. лева

Одобрени проекти по мярка 121 от ПРСР ще получат над 26 млн. лева

Подкрепени са и девет проекта за отглеждане на лозя

Програмата за развитие на селските райони подкрепи още 107 стопанства с над 26 млн. лева, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Проектите са по мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Точният размер на субсидията за тях е 26 661 252 лева.

С пари от ПРСР ще бъдат купени машини за производство на кайсии, череши, сливи, праскови, ябълки и картофи. Подкрепени са и девет проекта за отглеждане на лозя. Бенефициент от община Родопи ще инвестира в производството на малини, от Хасково – в отглеждането на пипер, патладжан, зелен грах, сладка царевица и броколи, а от Добрич – в строителството на сграда за сушене, калибриране и съхранение на тиквено семе. Подкрепен е и проект за изграждане на автоматизирани оранжерии за домати и краставици. Субсидии ще получи и бенефициент, който ще отглежда дървото пауловния за производство на биомаса.

Някои растениевъдни стопанства ще изградят складове и ще купят напоителни съоръжения, машини за внасяне на твърди минерални торове, трактори, линии за сортиране на плодове и др. Голяма част от инвестиционните предложения са за производство на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица. Един от проектите предвижда засаждане на кориандър, а друг – на просо, сорго и бял трън. Финансиране спечелиха и няколко стопанства за лавандула.

Бенефициент от община Гълъбово ще ремонтира две сгради за отглеждането на пчелни семейства, а кандидат от община Малко Търново ще инвестира в оборудване за биволовъдна ферма. Одобрени са и два проекта за строителство на ферми за зайци, както и за купуване на оборудване за две ферми за охлюви и пуйки.

Други проекти в сферата на животновъдството идват от говедовъдни стопанства, които ще модернизират доилините си зали, купят антизамръзващи поилки, четки за крави, косачки с кондиционер за бързо съхнене на сено в планински условия и др. Една кравеферма ще вложи средства в специализирана земеделска техника за прилагането на Директива 91/676/ЕИО. Одобрен е и проектът на птицеферма, която ще купи люпилен шкаф за следлюпилно възстановяване на еднодневни пилета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.