1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Оранжерия за безпочвено отглеждане на зеленчуци беше открита днес в село Стражица, община Балчик

Оранжерия за безпочвено отглеждане на зеленчуци беше открита днес в село Стражица, община Балчик

Общата стойност на реализирания проект е 1 млн. и 600 хил. лв.

Оранжерия за безпочвено отглеждане на зеленчуци беше открита днес в село Стражица, община Балчик. Мащабната инициатива се осъществява чрез средства по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони.

Общата стойност на реализирания проект е 1 млн. и 600 хил. лв. Краставиците растат върху перлит с неутрално PH. Чрез компютър се определят пропорциите на подаваните хранителни вещества, които достигат до растенията чрез напоителна система. Климатът в оранжерията също е изцяло автоматизиран.

В новата оранжерия до момента са разкрити 8 работни места. По данни на Министерството на земеделието през 2015 година в Добричка област са отчетени над 99 % усвояемост на средствата по европейската програма, заяви в приветствието си областният управител Детелина Николова. От своя страна кметът на община Балчик Николай Ангелов подчерта, че интензивно е именно това земеделие, което осигурява поминък. След тържествения водосвет и официалното прерязване на лентата всички гости имаха възможност да се убедят във вкусовите качества на произведените краставици.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.