1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. ПП Обединени земеделци: Българските села нямат реален достъп до европейско финансиране

ПП Обединени земеделци: Българските села нямат реален достъп до европейско финансиране

Мерките по ПРСР трябва да бъдат пренаписани

Необходима е децентрализация на управлението на проектите по Програмата за развитие на селата и селските райони (ПРСР). За нас е много важно най-малките населени места – българските села, да реализират успешни проекти без да се налага да прескачат тежки бюрократични процедури и да имат нужда от одобрението на общинския център, посочват от ПП Обединени земеделци в изявление до медиите.

Днес в Брюксел се договарят условията за финансиране на проекти в селските райони през следващия програмен период – 2014-2020 г. "Ние, ПП Обединени земеделци, настояваме българското правителство да защити интересите на хората, живеещ в малките населени места, чрез възможностите на алтернативен поминък, финансиран с европейски пари", уточняват от пресцентъра на партията.

Сега е моментът критериите по мерките на бъдещата ПРСР да бъдат пренаписани от българските управляващи, така че българските села да имат реален достъп до европейско финансиране. Защото днес огромна част от усвоените пари стигат само до общинските центрове. Така българките села продължават да бъдат в задния двор на държавата, а европарите остават мираж.

ПП Обединени земеделци предлагат алтернативни дейности в селските райони да бъдат финансирани и чрез регионални програми. Те трябва да бъдат съобразени със спецификите и потенциала за развитие на отделния регион.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.