1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Ръководството на МЗХ ще се бори да защити всяко едно евро, което България е получила по ПРСР

Ръководството на МЗХ ще се бори да защити всяко едно евро, което България е получила по ПРСР

Снимка:

До този момент няма санкции и спиране на средства

Никой не може и не трябва да си позволява да говори за загуби по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), тъй като това е директен удар срещу България. Трябва да е ясно, че до този момент няма санкции и спиране на средства по ПРСР. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на пресконференция в министерството.

Според зам.-министъра по отношение на ПРСР не трябва да се правят политически упражнения, защото става въпрос за средства, които са жизнено важни за българските земеделски стопани и общини. „Ръководството на МЗХ ще се бори да защити всяко едно евро, което България е получила по ПРСР,“ заяви зам.-министър Гечев. Той допълни, че в момента европейските институции извършват процедурата по уравняването на сметките на Разплащателните Агенции на държавите членки. Това е стандартна процедура, описана подробно в европейското законодателство. Уравняването на сметките касае всяка една финансова година и се отнася за всички извършени плащания по мерките от ПРСР в периода 15.10.2012 г. – 15.10.2013 г. Тези разходи вече са заявени за възстановяване към ЕК с тримесечните декларации и съответно възстановени от страна на ЕК.

„В доклада за периода 15.10.2012 г. – 15.10.2013 г., изготвен на основание извършен одит от Сертифициращия орган, има отправени забележки по отношение на плащанията, направени по линия на ПРСР. В резултат на забележките ЕК поставя срок от два месеца за отговор по направените констатации в доклада. Ние имаме разработен план за действие и ще предоставим исканите отговори пред ЕК, за да защитим българските права и интереси,“ уточни ресорният зам.-министър. Подобни  запитвания са отправени от Комисията и към Румъния, Белгия, Дания, Испания и Гърция.

В отговор на журналистически въпрос Явор Гечев коментира и ситуацията около проектите по ПРСР, в които има изписани луксозни превозни средства. „Предложихме на ЕК по тези проекти да се отпускат само 47 хил. лева за превозно средство. Европейските ни партньори приветстваха подхода ни, но според тях тези финансови средства няма да допринесат за реалното развитие на селските райони. В резултат на това още утре ще бъде разпоредено на Държавен фонд „Земеделие“- РА всички проекти, в които има превозни средства да бъдат отказани.“ Освободеният финансов ресурс ще послужи за одобряването на други проекти, които имат директен принос за подобряване на средата и качеството на живот в селските райони.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.