1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. С 20% повече средства ще получат земеделските производители за акциза за горивата

С 20% повече средства ще получат земеделските производители за акциза за горивата

Всички европейски и национални доплащания ще бъдат извършени до 31 януари 2014 г.

Днешният ден е много важен за земеделските производители, защото поставяме началото на правила за изплащане на субсидиите. Договорихме се плащанията да започнат много по-рано. Това показва отговорното отношение на правителството към решаването на проблемите в сектора. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков след срещата в Министерския съвет с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Министър Греков обяви, че е постигната договореност всички европейски и национални доплащания да бъдат извършени до 31 януари 2014 г. Министърът поясни, че датата важи за всички земеделски производители, които са коректни и нямат нарушения или грешки при отчитането. Общата сума на средствата е 1,082 млрд. лв., като допълнително се предвиждат и плащания на декар в зависимост от възможностите на националния бюджет.

Г-н Греков обяви още, че за следващата година ще има намален акциз на горивата в рамките на 84 млн. лв., като сумата е увеличена с 20% от очакваната. Министърът добави още, че ще се работи активно върху законопроекта за браншовите организации, който трябва да бъде обсъден до края на годината. По отношение въвеждането на обратно начисляване на ДДС при доставките на зърнени и технически култури, министър Греков обясни, че мярката ще действа 2 години, след което ще се направи анализ доколко е била полезна за земеделците и за бюджета на страната.

На въпрос на медиите за закупуването на земеделска земя от чужденци, министър Греков каза, че е изпратено запитване до ЕС дали може да се удължи мораториумът до 2020 г. и се очаква отговор до 1 месец.

Председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов поясни, че доплащания през декември няма да има. „Предпочетохме да се плати максимално възможният размер през януари“, отбеляза г-н Вукодинов. Той изтъкна, че това е най-добрият вариант за българските земеделци и обясни, че за тях първите месеци на годината са изключително важен период. „Обнадеждени сме то това, което договорихме“, каза г-н Вукодинов и изрази надежда, че земеделските производители ще могат да работят спокойно в предвидими условия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.