1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. С 42% Япония увеличава субсидиите за селско стопанство

С 42% Япония увеличава субсидиите за селско стопанство

Първите получатели на тези субсидии са оризопроизводителите- 15 хиляди йени на хиляда квадратни метра площи

Заплахата от недостига на храни в световен мащаб принуди Япония да обърне внимание на собствения си селскостопански сектор.

Япония купува 60% от храната си от чуждите пазари. Сега Япония планира да увеличи обема на производството в селското стопанство. Правителството изказа предположение, че ръстът в търсенето на хранителни стоки в Китай и прекратяването на износа на зърно от Русия ще нанесе значителен удар върху световните хранителни запаси.

Министерството на земеделието на Япония изпрати искане до правителството за одобрение на бюджета за следващата финансова година, която започва на 01 април. Бюджетът е обявен в размер на 2,49 трилиона йени (29,60 милиарда щатски долара), от които 796 милиарда йени ще бъдат използвани за плащания на фермерите, които отглеждат ориз, пшеница, други зърнени култури. През следващата година, Министерството на земеделието на Япония планира да увеличи плащанията за фермерите с 42%, за да направи селскостопанския отрасъл по-привлекателен.

Субсидирането на фермерите в Япония се появи наскоро - миналата година, когато на власт дойде Демократическата партия. В резултат обемът на плащанията на фермерите за текущата година ще бъде 562 милиарда йени. Първите получатели на тези субсидии са оризопроизводителите, които са получили по 15 хиляди йени на хиляда квадратни метра площи. По този начин правителството иска да компенсира част от производствените разходи на фермерите.

В предстоящия сезон се планира да се увеличат плащанията до 20 хиляди йени на декар, като в списъка на получателите на парите ще бъдат не само оризопроизводителите, но също и производителите на соя, пшеница, захарна тръстика и картофи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.