1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Съществува риск да загубим повече от половин милиард лева от ПРСР

Съществува риск да загубим повече от половин милиард лева от ПРСР

Снимка:

Страната ни може да усвоява фиксираните за дадена година средства по програмата само до две години по-късно

"Съществува потенциален риск да бъдат загубени средства от Програмата за развитие на селските райони за втора поредна година", съобщи за БГНЕС Роджър Уайт, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони.

Рискът е заради прилагането на правилото за автоматично освобождаване в края на 2012 г. или т. нар. правило "N+2". Заради него България вече изгуби 39 милиона евро от ПРСР към края на 2011. Според това правило страната ни може да усвоява фиксираните за дадена година средства по програмата само до две години по-късно. Така, на практика, през 2012 година има съвсем реална опасност да загубим от парите за 2010 година и повече от половин милиард лева.

"За да се избегне автоматичното освобождаване на средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за 2010 г., т.е. прилагането на т. нар. "правило N +2", до края на 2012 България трябва да усвои 385 млн. евро", обясни Роджър Уайт.

През юни европейският комисар по земеделие Дачиан Чиолош е изпратил писмо на земеделския министър Мирослав Найденов, за да го предупреди за риска от значителна загуба на средства в края на 2012 г., ако не се вземат спешни действия, за да се ускори усвояването на средства по ПРСР. "Комисията работи в тясно сътрудничество с българските власти, за да проучи всички начини за ускоряване на усвояването. С българските власти е договорен "екшън план", който е в процес на изпълнение", коментира Роджър Уайт. Колко точно пари ще изгубим, ще стане ясно, след като страната ни направи искането за плащане за последното тримесечие на 2012 г, което трябва да бъде представено на Комисията до 31 януари 2013 г.

Към началото на септември тази година Европейската комисия е изплатила общо 1 027 млн. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 (ПРСР), което се равнява на 39% от общото разпределение на предвидените средства от европейския фонд за програмата. Тази сума включва, както възстановяване на разходи, които вече са направени от българските власти към бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони, така и 7% аванс, изплатен от Комисията, след одобрение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.