1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Стартира строителството на нов завод за малц в Плевен

Стартира строителството на нов завод за малц в Плевен

Инвеститорът е фирма "Малтери Суфле България"

Фирма "Малтери Суфле България" инвестира в строителство на нов завод за малц в Плевен. Стартът беше даден на 13 април в присъствието на посланика на Франция в България Жоел Мейер, министъра на икономиката Никола Стоянов, заместник-министъра на земеделието Тодор Джиков, кмета на Плевен Георг Спартански, областния управител на региона и гости.

Malting Soufflet, един от трите най-големи световни играчи в малцовата индустрия и дъщерно дружество на европейската селскостопанска група InVivo, положи основите на новата производствена база на Malteries Soufflet Bulgaria. През годините проектът се разви по отношение на капацитета, конфигурацията и изискванията за финансиране. С този нов завод за малц, с производствен капацитет от 60 000 тона малц годишно, Malteries Soufflet инвестира близо 60 милиона евро във веригата ечемик - малц - бира в България, като по този начин затвърждава позицията си на водещ производител на малц в страната. В допълнение към удвояването на производството, новият завод, който се очаква да влезе в експлоатация в края на 2024 г., ще отговаря на най-новите стандарти по отношение на производителността и безопасността, но и на икономиите на енергия. Фотоволтаичните панели, инсталирани на площадката, се очаква да покрият близо 40% от нуждите от електроенергия, намалявайки сегашния въглероден отпечатък с повече от 1700 тона СО2 годишно.

В рамките на година и половина нуждата ни от качествен пивоварен ечемик почти ще се удвои от около 45 000 тона на 85 000 тона, казаха собствениците. Това представлява около 20 000 ха. Това означава, че ще увеличим броя на българските фермери до около 350 и ще засилим прякото сътрудничество с тях, осигурявайки им стабилни доходи, финансиране без посредници и гарантирано обратно изкупуване на реколтата им от пивоварен ечемик, придружени от специализирани агротехнически консултации.

По време на откриването организаторите отбелязаха, че са благодарни на община Плевен и на кмета Георг Спартански за това, „че ни помогнаха и ни съветваха в усилията ни през тези години този проект да види бял свят. Успяхме да установим конструктивен диалог с кметството от самото начало, с много внимателно вслушване в нашите нужди от службите на кмета. Знаем, че бюджетът на общината е доста малък и помощта, която получаваме или обещаваме, е още по-ценна. Така все още разчитаме на обещанието за реновиране на пътя, водещ до завода и индустриалната зона в края на строежа. Също така, бих искал да подчертая, че ще се доверим на някои местни доставчици, за да осъществим този амбициозен проект заедно. Това беше решено не само да подчертае усилията да окажем положително въздействие върху околната среда чрез ограничаване на емисиите на СО2, но и да има положително въздействие върху работните места в града и региона, които искаме да подкрепим чрез този голям проект.“

"Maлтepи Cyфлe Бългapия" e чacт oт фpeнcĸaтa гpyпa ІnVіvо, един от водещите европейски представители в областта на агробизнеса, който притежава пoвeчe oт 92 oбeĸтa в 38 cтpaни, като в компанията ca зaeти нaд 14 500 дyши.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.