1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Кои са новите предизвикателства при кандидатстването по мярка 112 от ПРСР

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Кои са новите предизвикателства при кандидатстването по мярка 112 от ПРСР

И още: Какво ни гарантира новото лого на ЕС за обозначаване на биопродукти

Тази седмица в предаването АГРОФОРУМ ще ви разкажем за възраждането на една от най-популярните мерки от ПРСР – 112 "Създаване на стопанства на млади фермери". След изчерпване на целия й ресурс от над 102 млн. евро, през тази година към нея бяха прехвърлени 40 млн. евро, с които могат да бъдат финансирани около 1600 бизнес плана на млади фермери. Какви са новите изисквания към кандидатите – ще разберете единствено тази седмица в АГРОФОРУМ.

От 1 юли тази година стана задължително логото на ЕС за биологични продукти. На кои продукти се поставя, как изглежда и какво гарантира – ще ни разкаже Нели Вълева, младши експерт отдел „Биологично земеделие“, МЗХ.

В английското градче Салфорд бяха представени иновативни машини за фермерството и за поддръжка на пътища. В АГРОФОРУМ ще видите практическите параметри и дизайнерските решения на инженерите на компания, която има над 200-годишен опит в проектирането на такава техника.

Професионалистите твърдят, че земеделието е изкуство, в което негативният опит ти помага да не повтаряш грешките си. Това в пълна сила се отнася за правилния избор на семена, който може да предотврати риска от провалена реколта. Добър шанс в тази насока за фермерите от Северозападна България беше полският ден край ломското село Замфир, проведен в началото на това лято.

Тази година беше изпитание за зимните житни култури. Радостното е, че зърното е с много добри качества, както потвърди и министър Мирослав Найденов. А прибирането на тази качествена реколта без загуби е цел номер едно за предприемчивите фермери. В тази връзка в разгара на жътвената кампания се състоя премиерата на нов високоефективен американски зърнокомбайн.

Новата кампания за сеитба на есенниците предстои. Ако искате да имате изравнени посеви, без болести, задължително трябва да сте засели обеззаразени семена. Нашите съвети за това важно мероприятие – само тази седмица в АГРОФОРУМ.

Видео анонс на националното ТВ предаване за селско стопанство"АГРОФОРУМ" за периода 21.07.-28.07.2012 г.

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.bg.

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.