1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Тitan Мachinery Bulgaria събра строителни предприемачи на семинар във Варна

Тitan Мachinery Bulgaria събра строителни предприемачи на семинар във Варна

Инвестиции в строителна техника на половин цена – реална възможност по програма „Енергийна ефективност и зелена икономика“

Семинар на тема „Иновативни строителни технологии и възможности за финансиране“ събра представители на строителния бизнес във Варна на 19 март. Работната среща беше организирана от Тitan Мachinery Bulgaria. официален вносител на пълната гама от строителна техника Case CE и Merlo. За краткия период от шест месеца, през които българо-американското дружество предлага на пазара машини за строителния бизнес, Тitan Мachinery Bulgaria успя да завоюва пазарен дял от 8%, обяви изпълнителният директор Диляна Иванова. Тя направи обзор на строителния сектор у нас през последната година и уточни, че през 2013 г. България трябва да усвои 2 млрд. от  Европейския съюз.

Акцент на семинара беше възможността за закупуване на строителна техника на половин цена чрез програма „Енергийна ефективност и зелена икономика“ по ОП „Конкурентоспособност“. Крайният срок на програмата е 31 октомври, разясни Биляна Тончева, адвокат и консултант по енергийна ефективност. По тази програма у нас ще влязат 297 млн. евро, от които 150 млн. лв. са безвъзмездно финансиране. Възможността за кандидатстване и закупуване на строителни машини се подпомага от шест банки, партньори по проекта „Енергийна ефективност и зелена икономика“. Това са ДСК, Алианц, МКБ Юнион банк, ПроКредит банк, Райфайзенбанк, Уникредит Булбанк.  Биляна Тончева даде ценни съвети на присъстващите и маркира конкретните стъпки на предприемачите, за да бъде успешен проектът и да се стигне до одобрение и финансиране. Цялата процедура може да се изпълни в рамките на 3-4 месеца. Максималната сума за един проект е 4 млн. лева. Програмата включва и строително-монтажни дейности и саниране на сгради, за които също може да се подаде проект на стойност до 800 хил. лева.

При разработването на проекти е особено важен въпросът с финансирането на първоначалната покупка и точно тук е мястото на Интерлийз, подчерта пред присъстващите Фани Асенова, зам.-изпълнителен директор на Интерлийз ЕАД. Дружеството има богат опит както по оперативни програми, така и в съвместната дейност с Тitan Мachinery Bulgaria за закупуване на техника.

„Ние заставаме зад своите клиенти. Когато се обърнат към нас, ние предлагаме най-доброто индивидуално решение за техниката, осигуряваме самоучастието им по програмата. Осигуряваме консултанти и препоръчваме одитори“, разясни Диляна Иванова. „Всичко това се прави, за да се стигне бързо до финала на процеса и след три месеца да се получи 50% от финансирането. Ние съдействаме за получаването и на останалите 50% от парите благодарение на шестте банки-партньори по проекта. В момента една фирма, независимо от това дали има средства или не, ако се обърне към нас, може да получи техниката, която желае“, категорична беше г-жа Иванова.

Присъстващите на семинара се запознаха с най-новите и атрактивни строителните машини с марките Case CE и Merlo. По време на изчерпателните презентации беше показана пълната гама от комбинирани багер-товарачи, верижни багери, мини багери, мини челни товарачи, челни товарачи, булдозери на Case CE, както и телехендлерите на признатия лидер в иновациите Merlo. Показани бяха нововъведенията, патентите и наградите на специализираните машини и възможността им да направят бизнеса на всяка фирма от 10 до 20% по-продуктивен заради своята икономичност, висока производителност и внедрени иновативни разработки. Йонут Роску, бизнес мениджър на CNH за Източна Европа, представи позициите на компанията в Америка и Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.