1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. "Тошиба Корпорейшън" ще изгражда фотоволтаична централа край Ямбол

"Тошиба Корпорейшън" ще изгражда фотоволтаична централа край Ямбол

Проектът е на стойност 30 млн. евро

Има пълна готовност за започване на строителството фотоволтаичната централа, която Toshiba Corporation ("Тошиба Корпорейшън") ще изгражда край Ямбол. Издадено е строително разрешение. Проектът е на стойност 30 млн. евро. Това съобщи на пресконференция кметът на Ямбол Георги Славов във връзка с предстоящото посещение на представители на ръководството на японската компания в София на 7 септември.

Самата централа ще е от 10 мегавата и ще има капацитет да захранва с електричество 2 хиляди домакинства. Тя ще се строи върху терен от около 300 дка, купен от частни лица в ямболско землище в посока село Безмер. Това е единствената инвестиция на японския концерн в Югоизточна Европа.

Специално заради този проект общинският съвет е променил таксата за разработка на подробен устройствен план, за да бъде тя поносима за инвеститора. Досега в Ямбол не е имало случай на разработване на ПУП за терен по-голям от 5 дка. Затова, ако не бе направена промяната, щяло да се наложи японците да платят огромна такса, стана ясно днес.

Пряката полза за Ямбол е, че ще се създаде работа за местния строителен бизнес, ще се разкрият работни места в строителството, а по-късно в поддръжката и охраната на обекта. Данъците и таксите, които ще постъпят от строителството, а и от самата "Тошиба", ще влязат в общинския бюджет на Ямбол, стана ясно от думите на кмета Славов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.