1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Трета поредна година страната ни е изправена пред риска да загуби евросредства по ПРСР

Трета поредна година страната ни е изправена пред риска да загуби евросредства по ПРСР

Снимка:

За 2011-та планираното финансиране е за над 398 млн. евро, а до момента са изплатени около 90 млн. евро

Ако до края на годината България не успее да изплати 300 млн. евро субсидии по Програмата за развитие на селските райони, ще бъдат загубени над 90 млн. евро заради слабо усвояване, съобщава "Капитал Daily". Това е третата поредна година, в която страната е изправена пред риск от загуби на европейски средства по Програмата.

Загубата е заради правилото, според което планираният за всяка година бюджет може да бъде усвоен до 24 месеца по-късно. Така за 2011 г. планираното финансиране е за над 398 млн. евро, а до момента са изплатени около 90 млн. евро.

От земеделското министерство твърдят, че вече са задействали план за спасяване на еврофинансирането, който включва авансово превеждане на средства по общински проекти, ускорено плащане на приключващи такива, както и преразпределение на пари между различни мерки в самата програма. Въпреки това анализите на министерството сочат, че е възможно да се стигне до загуба от близо 85 млн. евро.

В доклад на земеделското министерство до парламентарните комисии по земеделие и по усвояване на европейските фондове са представени три възможни сценария. При оптимистичния няма да бъдат загубени средства, но той предполага максимално разплащане на приключващите тази година договори и подаване на ранни заявки за плащания по договори, които изтичат през следващата година.

Според реалистичния сценарии ще бъдат загубени 27 млн. евро, а при песимистичния ще се отпишат 84.99 млн. евро. Най-големите рискове от загуба на субсидии са свързани с мерките, насочени за агреокология и за общини.

През миналата седмица пред парламентарната земеделска комисия заместник-аграрният министър Явор Гечев съобщи, че са командировани 80 служители на Фонд "Земеделие" в различни градове, които трябва да приемат, обработят и класират по най-бързия начин подаваните проекти от общини. По другата рискова ос - за агроекология, се прави вътрешно преразпределение на парите с цел по-доброто им усвояване.

Междувременно от доклада на земеделското министерство се вижда, че под риск са пари и по другата управлявана от ведомството европрограма - за развитие на рибарството и аквакултурите, чийто бюджет е 104 млн. евро. По нея се очаква да бъдат загубени до 10 млн. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.