1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Учредиха Българска национална ЛИДЕР мрежа

Учредиха Българска национална ЛИДЕР мрежа

Неправителствената организация ще защитава интересите на местните инициативни групи

Асоциация „Българска национална ЛИДЕР мрежа” беше учредена в събота /6 октомври/ в град Лясковец. Неправителствената организация ще защитава интересите на местните инициативни групи, създадени по подхода ЛИДЕР на Програмата за развитие на селските райони, реализиращи своите стратегии за местно развитие.  На учредителното събрание през уикенда присъстваха общо 9 представители на МИГ в страната, а за председател беше избрана Мария Маринова, която е изп. директор на МИГ Лясковец-Стражица.

„Ще искаме промени в нормативната база, която забавя ефективното оперативно прилагане на Стратегиите за местно развитие. Ще искаме промени в сроковете за гледане на отчети и заявки за направени разходи, договориране на проектите, анексиране на договорите за реализация на стратегиите” и др., подчерта Маринова. Тя уточни, че идеята за създаването на тази ЛИДЕР мрежа в лидер-сектора съществува от преди повече от две години, но стартирането й вече не търпи отлагане. Първоначално групите са очаквали техническа помощ от управляващия орган на програмата – Министерство на земеделието и храните, но с финансирането на 35 стратегии на МИГ в страната е било видно, че този процес ще се забави, а няма време за губене. От изпълнението на стратегиите за местно развитие, които разработват и изпълняват МИГ-овете зависи и финансирането през следващия програмен период 2014-2020 г. по Лидер.  „Искаме да станем ЛИДЕР общност до края на програмния период, решихме че трябва да инициираме създаването на такава асоциация, за да може да се подпомагат на ниво представителство стратегиите. Експерите планират и пускането на интернет платформа, която да дава информация и консултации на всички, които работят в селските райони - това да бъде едно място за срещи в селските райони.

По думите на Маринова, в момента е много трудна координацията, въпреки че има само 35 МИГ, които работят по стратегии. До този момент липсва механизъм, който да обедини хората, работещи по ЛИДЕР в ефективно взаимодествие и комуникация, да бъдат идентифицирани проблемите в лидерските райони, да се  защитават интересите на МИГ пред управляващия и финансиращия орган. Асоциацията ще се стреми и към членство в Европейската селска мрежа, защото в момента България е единствената страна, която не членува там поради липса на мрежа.

Целия материал за новоучредената Българска национална ЛИДЕР мрежа четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.