1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Великобритания трябва да произвежда повече храни

Великобритания трябва да произвежда повече храни

На фона на световните продоволствени и други кризи британските фермери настояват правителството да обърне по-голямо внимание на проблемите на аграрния сектор

За по-голямо собствено производство на храни настоява бившият директор на британската служба за вътрешна сигурност, Елизабет Бълър. Само така страната ще гарантира своето оцеляване, изтъкна тя в реч пред Националния фермерски съюз.
 
На фона на световните продоволствени и други кризи британските фермери настояват правителството да обърне по-голямо внимание на проблемите на аграрния сектор, за да гарантира изхранването на населението.
 
В своята реч Бълър посочи, че хранителните продукти, заедно с хората, които произвеждат зърно, плодове и зеленчуци, са неотменна част от националната сигурност. По думите й войната в Украйна ясно е показала световната зависимост от руското и украинското хлебно зърно, а пандемията и други регионални конфликти са разкрили много други слаби звена във веригите за доставка. Затова Обединеното кралство трябва да се изхранва само, настоява тя. От 2008 година насам баронеса Бълър е член на Камарата на лордовете в британския парламент.
 
В това си качество тя призова правителството да пусне повече сезонни работници от чужбина, които да заемат свободните места не само в селското стопанство, но и в други сектори. Това ще даде тласък на вътрешното производство и ще позволи на Великобритания да увеличи своя износ.
 
Недостигът на работна ръка е сред най-сериозните проблеми, пред които са изправени фермерите на Острова. Според Националния фермерски съюз през пролетта на тази година са липсвали 40 процента от необходимите работници, средно за годината този дял е бил около 15 на сто. Най-силно засегнати са градинарите и овощарите, които на много места не са успели да приберат реколтата от плодове и зеленчуци. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.