1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. За обновяването на села, храмове и читалища ще се използват над 400 млн. лева от ПРСР

За обновяването на села, храмове и читалища ще се използват над 400 млн. лева от ПРСР

Снимка:

Изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов и представители на общини подписаха анекси към договори по мерки 321 и 322

Днес изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов и представители на общини от цялата страна подписаха анекси към договори по мерки 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“ и 322 „Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

На 24 май 2013 г. Европейската комисия публикува в официалния си вестник  решението за одобряване на деветото изменение на ПРСР. Предложенията на българската страна бяха приети в пълен размер, което даде възможност за отпадане на условията за финансирането на подписаните в края на миналата година общински договори. Общият размер на помощта по сключените договори по мерки 321 и 322 е близо 403 млн. лева.

От днес до четвъртък започва подписването на 113 анекса към общински договори. Със средствата общините планират ремонти и строеж на нови детски площадки, тротоари, подмяна на улично осветление и др. Финансова помощ получават и 23 черкви и 11 читалища в селските райони. Те ще използват субсидиите за реставрация и обновяване.

От началото на програмта ДФЗ е сключил договори с общини на стойност 1 млрд. 635 млн. лева от ПРСР. С осигурено финансиране са вече над 903 общински проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.