1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Започва втори прием на документи за покупка на млечни квоти

Започва втори прием на документи за покупка на млечни квоти

От 17-и до 31-и януари в областните дирекции на Разплащателната агенция

От 17-и до 31-и януари в областните дирекции на Разплащателната агенция започва повторен прием на заявления за купуване на индивидуална млечна квота за доставка и квота за директна продажба. Свободните количества за доставка са в размер на 16 262 384,48 кг., а за директна продажба – 1 124 588.281 кг. Със заповед на министъра на земеделието и храните за настоящата квотна година е утвърдена цена от 0.15 лв. за килограм краве мляко с масленост 3,8% както за доставка, така и за директна продажба.

Първият прием на документи за квотната борса се проведе от 1 до 31 август 2010 г. в ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция. Крайният срок за приемането на заявления за продажба изтече на 15 ноември 2010 г. Експертите от РА изпратиха уведомителни писма на млекопроизводителите, които желаят да купят квоти, каквито са нормативните изисквания. В едномесечен срок, след като купувачите заплатят дължимите суми на Разплащателна агенция, тя превежда парите на одобрените производители.

След обработване на резултатите беше установено, че по някои от одобрените заявки за покупка квотите не са платени от кандидатите. Фонд "Земеделие" има задължение да обяви повторно свободните количества квоти на интернет страницата.

Ако свободните количества не бъдат изтъргувани, те остават притежание на продавача, след като му бъдат удържани задължителните 5%, които остават в полза на Националния резерв. Изплащането на сумите по одобрените за продажба индивидуални млечни квоти ще се извърши по поредността на заявлението, подадено в периода от 1 септември до 15 ноември 2010 г.

Експерти от техническия инспекторат ще проверят на място всички одобрени заявления за продажба на квота, веднага след извършване на превода на сумите и издаването на удостоверения за продажба на индивидуална квота.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.